Mediji nas dnevno zasipajo s kontradiktornimi nasveti za zdravo življenje; od tega da se izogibamo s pesticidi škropljene zelenjave, do tega da lahko pijemo mleko le, če nam ne povzroča alergijske reakcije. Zato ni čudno, da se starši veliko krat sprašujejo, pri čem bi morali vztrajati in kdaj pri vzgoji popustiti. Seveda univerzalnega odgovora ni, saj so prehranjevalne navade v veliki meri odvisne tudi od samih navad staršev.

otroci_sadje_2.jpg

Uravnotežen pristop

Obstaja vse več družin, ki zaradi časovne stiske ne kuhajo redno, tako da se otroci že zelo zgodaj navadijo na obroke, ki so naročeni, ali pa na pol pripravljene jedi, ki so gotove v petnajstih minutah. Večina takšne hrane pa ima preveč kalorij in zdravju škodljivih dodatkov.

Hrana mora biti uravnotežena s svežim sadjem in zelenjavo, na kar bi morali še posebej paziti pri otrocih. Zdravih jedi ni treba pripravljati dolgo časa, saj so obratno najbolj zdrava ravno tista živila, ki jih lahko jeste surova ali le na hitro termično obdelana.

Najbolje je izbrati uravnotežen pristop, kar pomeni, da poskušate sami redno kuhati za celo družino. Namesto hitre prehrane pa lahko topel obrok za svoje otroke verjetno naročite tudi v vrtcu ali šoli. Poskrbite, da bo otrok dobil tudi dovolj dnevne doze sadja in zelenjave ter zdravih maščob. Če le imate to možnost, zasadite sadje in zelenjavo doma, na primer, maline, ki so okusne in hkrati bogate z vitamini. Če bo vaš otrok uravnoteženo jedel zelo različne vrste hrane, pa mu lahko kdaj pa kdaj dovolite tudi, da popije sladko pijačo ali poje sladkarijo.

kids_having_healty_foods.jpg

Hrana naj ima privlačen videz

Zdrave prehranjevalne navade začnejo razvijati že najmlajši otroci. Njihove kasnejše navade bodo namreč v veliki meri odvisne od navad, ki so jih pridobili že kot otroci, zato jih pravilno vzgajajte. Otroci so po navadi izredno vizualni, zato jim zdrave obroke pripravite čim bolj privlačno ter jih lepo okrasite. To bo povzročilo, da bodo veliko lažje pojedli hrano, saj jim bo že na pogled všeč.