Polprevodniški elektronski element

Svetleča dioda (angleška kratica LED – Light Emitting Diode) je polprevodniški elektronski element. Njene električne karakteristike so podobne navadni polprevodniški diodi, s to razliko, da kadar prevaja tok, sveti. Diode se razlikujejo po barvi, velikosti, obliki in električnih karakteristikah. Svetloba, ki jo oddajajo, ima valovno dolžino v ozkem pasu. Bele svetleče diode velike sevalne moči napovedujejo bolj množično uporabo teh v razsvetljavi. Poleg boljšega izkoristka jih odlikuje tudi daljša življenjska doba – približno 50.000 ur, v nasprotju z navadno žarnico, ki ima življenjsko dobo tisoč ur.

Poznamo različne tipe svetlečih diod. Delujejo z manjšo voltažo in za priključitev potrebujejo transformator. Ta je lahko vgrajen v sami »žarnici«, kar pomeni, da je treba klasično žarnico samo odviti in v grlo priviti svetlečo diodo s transformatorjem, ki je po videzu podobna klasični sijalki. V novejših sistemih žarnice s svetlečo diodo napajamo prek posebnega transformatorja, ki zmanjša napetost z 220 V na 12 V. Prednost te tehnologije je tudi to, da od transformatorja do žarnic potrebujemo tanjše žice, ki so skoraj kot telefonske. Hkrati lahko na transformatorju upravljamo mešanje barv (tako imenovana tehnologija RGB), prav tako lahko transformator priključimo na računalnik, kar omogoča upravljanje sodobne tehnologije.

Nizka poraba

Omenili smo majhno porabo. Ena dioda porabi 1 W, v posamezna svetila se jih vgradi več, toda zaradi močne svetilnosti tri navadne diode na naglavni svetilki že močno osvetlijo okolico, predvsem pa s precej manj energije kot navadne žarnice. Večjo svetilnost, ki je enaka žarnici od 6 do 8 W, je mogoče doseči tudi z optiko. Cena žarnic s svetlečo diodo je približno enaka ceni varčnih žarnic, napajalnik je sicer nekoliko dražji, vendar je treba vedeti, da lahko napaja več luči z več diodami. Velika prednost teh žarnic je tudi trajnost. Ne toliko zaradi cene kot zato, ker so zunanje luči pogosto težko dostopne. Svetleče diode lahko vgrajujemo vsepovsod, tudi v zaščitena ohišja pod vodo. Prednost je tudi to, da se ne segrevajo, zato ne potrebujejo hlajenja. Največja možna razdalja od transformatorja je 90 metrov.

Svetleče diode se prav tako uveljavljajo tam, kjer dobivamo električno energijo iz akumulatorjev, torej na plovilih, v bivalnih avtomobilih in tudi že na avtomobilih. S svetlečimi diodami lahko dobimo dokaj dobro svetlobo prek sončnih celic. Res je, da lučke, ki jih prodajajo v različnih velecentrih, niso najboljše kakovosti in le rahlo svetijo, z dobrimi sončnimi celicami, akumulatorjem in dobrimi svetlečimi diodami pa si je mogoče s pomočjo sonca zagotoviti solidno svetlobo tudi ponoči.