Shrambo polnite premišljeno

Načrtujte obroke za teden dni vnaprej in kupite vse sestavine naenkrat. Tako ne boste v trgovini vsak dan kupili še dodatne hrane, ki je sploh ne potrebujete. Prav tako imejte v shrambi vedno sestavine za nekaj jedi, ki jih lahko pripravite zelo hitro. Zato ne boste v skušnjavi, da se odpravite jest ven. 

mastersuitepantrywhiteraisedpan.jpg

Prilagodite recepte

Ni potrebno, da so vaše kuharske umetnije popolne. Prilagodite recepte svojim zmožnostim, sicer boste veliko denarja zapravili s kupovanjem najrazličnejših sestavin. Ne potrebujete denimo prav vsake začimbe, ki jo recept navaja. Če bi morali dodati koriander, vi pa imate samo peteršilj, še ne bo konca sveta. Prav tako lahko namesto sladkega krompirja uporabite navadnega. Kreativno porabite vse svoje zaloge in ne kupujte novih sestavin, dokler ne porabite starih.

Kupite vse prehranske kategorije

V prodajalni hrano kupujte po kategorijah. To pomeni, da najprej na list papirja napišete vse kategorije, ki jih mora vsebovati zdrava prehrana - denimo ogljikovi hidrati, beljakovine, zelenjava, sadje, mlečni izdelki, začimbe in prigrizki; nato pa jim pripišete želene prehrambene izdelke. Tako se čez teden ne boste vračali v trgovino, ker niste kupili ničesar sladkega ali pa vam je zmanjkalo najljubše začimbe.

groceryshopping2.jpg

Vzemite več, vendar brez embalaže

Ceneje je kupovati hrano, ki ni zapakirana, ampak vam jo odmerijo. Tako se lahko založite predvsem s suhimi izdelki, ki jih redno uživate: posebno s stročnicami, oreški in začimbami.

Gojite svoja zelišča

Tudi če nimate vrta ali sploh ne marate vrtnarjenja, lahko v cvetlične lončke posadite nekaj zelišč. Sveža zelišča so namreč v prodajalnah zelo draga, zato boste veliko prihranili, če boste gojili svoja. Pa še pokvarila se ne bodo tako hitro, saj boste nabrali samo toliko listkov, kot jih boste resnično potrebovali.