Preberite, kako se lahko temu pojavu preventivno izognete! Pozitivni električni naboj iz našega organizma privlači negativno nabite električne delce, ki jih najdemo v zelo suhih, sintetičnih in volnenih oblačilih, kar ob dotiku povzroči statično napetost in preskok iskrice. Napetost lahko odpravite ali jo vsaj zmanjšate s pravilnim sušenjem in shranjevanjem tekstilnih izdelkov.

Sušenje

Izogibajte se sušenju oblačil v sušilnem stroju; nasploh jih ne smete preveč izsušiti. Priporočljivo je, da tkanine niso popolnoma suhe, ko jih pospravite (okoli 95 odstotkov). Zato jih v toplejših, suhih poletnih mesecih ne pustite predolgo zunaj, če pa jih tudi takrat sušite v hiši, je dobro uporabiti vlažilenik zraka.

punca_pred_omaro_ne_ve_kaj_bi.jpg

Ločeno shranjevanje

Vlažen zrak je namreč zelo prevoden in zmanjšuje verjetnost za naelektrena oblačila in preskok iskric med njimi in vami. V pomoč vam bo tudi, če boste sintetična oblačila in oblačila iz naravnih materialov shranjevali ločeno v omare.

dryer_balls_preprecujejo_staticno_napetost.jpg

Sušilni stroj

V boben sušilnega stroja vrzite nekaj žogic s tesno navito kositrno folijo, če se že odločite sušiti strojno. Žogice so narejene tako, da se med sušenjem odbijajo od bobna in oblačil ter vežejo nase statično elektriko, ustvarjeno med sušenjem.

plastika_cez_oblacila.jpg

Plastika

Plašča ali obleke, opranih v kemični čistilnici, ne obesite nazaj v omaro, ne da ne bi najprej odstranili plastične vrečke. Statična elektrika se na vrečki ustvari, še preden z njo prekrijete oblačilo, in tam ostane, dokler se vrečke ne znebite. Tekstil in plastika nikakor nista za skupaj, saj se morajo oblačila dobro prezračevati in dihati.