Sijalke se s pridom uporabljajo že dve stoletji, toda mnogi se sprašujejo, ali ne predstavljajo morda za uporabnike potencialne nevarnosti? Običajne sijalke se zelo lahko zlomijo ter tako poškodujejo stanovalce - še posebno otroke in hišne živali; najbolj nevarne pa so pravzaprav fluorescentne oziroma varčne sijalke, ki vsebujejo majhno količino živega srebra, ki je za človeka nevarno. Sicer se ne razbijejo tako enostavno kot običajne sijalke, vendar pa se to lahko zgodi zelo hitro, če jih enostavno odvržemo med navadne odpadke. Če se v skupnih smeteh tako znajde samo nekaj fluorescentnih sijalk, ki so se razbile, lahko to načne zdravje celotne skupnosti.

lightbulb_projects.jpg

Odvrzite jih v zaprti škatli

Zavedati se morate torej, da je treba sijalke zavreči nadvse previdno. Čeprav največjo nevarnost predstavljajo fluorescentne sijalke, pa lahko previdno ravnate tudi z običajnimi in halogenskimi, saj lahko denimo močno poškodujejo delavce, ki razvrščajo odpadke. Vsako porabljeno sijalko zato zavijte v časopisni papir, nato pa jih več skupaj pospravite v kartonsko škatlo, ki jo zaprite z lepilnim trakom. Na škatlo napišite, kaj je v njej.

Odnesite jih v zbirališče za nevarne odpadke

Posebno pozorni bodite pri odlaganju fluorescentnih sijalk. Prav tako jih skrbno zavijte v časopisni papir in pospravite v kartonsko škatlo, ki jo zaprite z lepilnim trakom in opremite z opozorilom. Toda še bolj odgovorno je, če rabljene fluorescentne sijalke odnesete v zbirališče za nevarne odpadke, kjer jih bodo uničili, tako da se živo srebro ne bo spustilo v ozračje.

cfl_all2.jpg

Kaj storiti, če se razbije?

V primeru, da se fluorescentna sijalka razbije, iz prostora takoj umaknite otroke, nosečnice, bolnike in hišne živali. Živo srebro bo v obliki praška, ki pa ga niti ne posesajte, niti ne pometite. Prižgite ventilator ali klimatsko napravo ter zaprite okna in vrata. Nadenite si masko in gumijaste rokavice, poberite delce sijalke in jih pospravite v plastično embalažo, ki jo lahko nepredušno zaprete. Nato namočite papirnate brisače in obrišite prah. Plastično embalažo prelepite z lepilnim trakom in napišite opozorilo.