Sobna pomaranča je majhnemu grmu podobna rastlina, ki redko zraste več kot meter visoko. Raste počasi, približno 10 do 12 centimetrov na leto. Rastlina ima bele, dišeče cvetove ter običajno cveti spomladi in poleti, vendar lahko kadar koli ustvarite nove brste, saj jo oprašujete ročno. Dozorele sadeže lahko razrežete na rezine in ponudite s pijačo in limono.

citrus_container_near_window_sobna_pomaranca.jpg

Stabilna temperatura

Najbolje uspeva v poletnih mesecih, saj potrebuje dosti svetlobe in toplote: temperatura v sobi pozimi ne sme pasti pod ledišče, optimalno je, če jo postavite v prostor s temperaturo nad 10 stopinj Celzija. Poleti je idealno, da sobo dobro prezračujete in ublažite temperaturna nihanja ter jo hranite na okoli 18 stopinjah.

sobna_pomaranca_z_zrelimi_plodovi_pomarance.jpg

Zalivanje

V vročih poletnih mesecih jo zalivajte z vodo vsak dan, pozimi pa na približno deset dni; razen v zelo toplem prostoru, kjer jo je treba zalivati enkrat na pet dni. Vsak dan pa ji je dobro tudi navlažiti liste z vodo brez apnenca. Pri prezračevanju sobe pazite, da rastlino umaknete z mrzlega prepiha, saj je zelo občutljiva na mraz.

young_orange_tree_mlada_sobna_pomaranca.jpg

Presajanje

Pomarančo presadite enkrat letno, in sicer spomladi, in ji dodajte nekaj organskega gnojila z večjo vsebnostjo kalija. Uporabite gnojilo z magnezijem in železom, če kadar koli opazite zbledelo barvo listov. Odraslo rastlino presadite v lonce z mešanico apnenca, peska in šote, na dnu lonca pa je treba namestiti drenažni sloj, da njene korenine niso popolnoma v vodi.

sobna_pomaranca.JPG

Obrezovanje

Rastlino lahko pustite rasti brez ovir ali pa jo obrežete v poljubno obliko: štrleče vejice odrežete tik nad brsti, listi oziroma stranskimi poganjki, rez pa mora biti oster in raven. Rastlina si hitro opomore in pridobi košat, grmičast videz.

Opraševanje

Cvetove oprašujte z mehko krtačo ali vatirano palčko: zrele prašnike odprtih cvetov samo nežno podrgnete in cvetni prah prenesete na pestič drugega cvetja.