Ob nakupu domačih električnih pripomočkov imejte pred očmi tri stvari. Najprej je tu cena izdelka, nato stroški za popravila in vzdrževanje ter nazadnje stroški delovanja. Če želite naprave uporabljati dalj časa, se morate obvezno pozanimati o vseh omenjenih stroških. Tako se ob nakupu naprave prepričajte o njeni življenjski dobi in možnostih posodabljanja. Naj vas ne zavede nizka cena izdelka, temveč se pozanimajte o možnostih servisiranja, ki so lahko zelo omejene, in o garanciji.

home_appliances_domaci_elektricni_pripomocki.jpg

Nasveti za nakup

Za varovanje okolja in zmanjšanje računa na vaših položnicah si lahko izberete energetsko učinkovitejše naprave. Tovrstni izdelki bodo zmanjšali ceno delovanja in onesnaževanja: največje razlike v porabi energije najdete pri motorjih, kompresorjih, črpalkah, ventilih, tesnilih ali elektronskih senzorjih, ki naredijo naprave "pametnejše". Že vnaprej se tudi odločite, kam greste po nakupih. Pred obiskom trgovine z gospodinjskimi aparati naredite kratko raziskavo oglasnih katalogov in internetnih strani. Preglejte cene znamk in modelov, ki jih ponujajo posamezne trgovine.

trgovina_s_hisnimi_pripomocki_za_delo_in_dom.jpg

Predhodne meritve

Za zagotovilo, da bo kupljeni aparat popolnoma ustrezal obliki prostora, kjer bo nameščen, je pred nakupom prostor pametno izmeriti. Morali boste vračunati več kot dovolj prostora, da odprete vrata ali pokrov v celoti, in dovolj prostora za prezračevanje. Omejite svojo izbiro tudi s predhodno določitvijo želenega dizajna naprave, ki naj se ujema s stilom druge hišne opreme. Pazite, da boste lahko napravo prinesli v prostor skozi vrata, še posebno, če imate ozko pralnico oziroma kopalnico.

Različne znamke in modeli

Primerjajte delovanje različnih znamk in modelov: preberite literaturo in poiščite na spletu vse o določenem proizvajalcu. Odločite se, katere funkcije so ključnega pomena za vas. V trgovini postavljajte čim več vprašanj o tem, kako različni modeli delujejo, kakšne so možnosti za popravilo, katere varnostne funkcije imajo, kolikšna je raven porabe energije in drugo.

woman_shopping_for_appliances_in_store_for_domestic_appliances.jpg

Ocenite, kolikšna bo cena za delovanje aparata

Več energije, kot je naprava porabi, večji bodo stroški obratovanja. Vaš mesečni račun za elektriko lahko precej naraste takoj, ko življenjska doba električne naprave preseže pet let. Zato preračunajte, kaj se vam bolj splača; čeprav je nakupna cena naprave višja, lahko morda prihranite denar tako, da izberete dražji model, ki pa je veliko bolj energijsko učinkovit in boste prihranili dolgoročno.