Kot vse živali tudi metulji prihajajo tja, kjer lahko najdejo največ okusne hrane. Poleg primernih obrokov pa jim morate ponuditi tudi prostor, kjer lahko izležejo svoja jajca, veliko sonca, nekaj vode ter zavetje pred dežjem in vetrom. 

Hrana in voda

Različne vrste metuljev privlači nektar različnih cvetlic, privabijo pa jih tudi različne barve. To pomeni, da morate pravzaprav odpreti knjigo o metuljih v vaši pokrajini in si natančno prebrati, kaj morate posaditi na svojem vrtu, da boste privabili posamezne vrste. Ponudite pa jim tudi vodo. Metulji namreč ne morejo piti iz odprtih virov, zato bodo zelo veseli, če jim boste ustvarite manjše lužice, ob njih pa postavili nekaj kamenčkov, s katerih bodo lahko pili.

butterfly_garden_3375.jpg

Sonce in zaščita pred vetrom

Poleg hrane in vode pa metulji potrebujejo tudi pet do šest ur neposredne sončne svetlobe. So namreč hladnokrvne živali, zato notranjo temperaturo vzdržujejo s pomočjo zunanjega vira toplote. Vaš vrt torej ne sme biti v senci. Priporočljivo pa je tudi, da ga zaščitite pred vetrom. Ob straneh posadite grmičevje ali manjša zimzelena drevesa, lahko pa postavite tudi skalovje.

Zavetje in prostor za jajca

Metulji potrebujejo tudi zavetje. Na tujih internetnih straneh lahko kupite pravo hišico za metulje, ki pa je močno podobna hišici za ptičke, zato jo lahko izdelate tudi sami. Sem se bodo metulji umaknili, ko bo vreme slabo, vendar pa tu ne bodo izlegli svojih jajc. Potomce morajo namreč pustiti na določenih vrstah cvetja, ki se bodo prav tako morala znajti na vašem vrtu, in sicer pomešana s cvetjem, ki je predvideno za hrano. 

_1826.jpg

Iz gosenice zraste metulj

Preden se bodo na vašem vrtu izlegli metulji, boste v njem opazili gosenice. Ker se lahko zgodi, da jih bo v enem delu vrta veliko preveč, se jih ne bojte prestaviti z roko, ki ste jo zaščitili z rokavico. Zavedati pa se morate še nečesa. Škropila proti insektom bodo uničila škodljivce, toda hkrati bodo odgnala metulje, zato jih, če želite metuljem prijazen vrt, ne uporabljajte.