Danes po navadi kupujemo komercialna čistila, vendar pa si čedalje več ljudi želi poskusiti tudi kakšen bolj tradicionalen recept. Bojijo se namreč, da so običajne kemikalije škodljive; zelišča in začimbe pa so se po drugi strani pokazala kot učinkovita čistila, ki obenem še neverjetno odišavijo vaš dom. Doma pripravljena čistila pa so tudi cenejša.

Če čistilo pripravite sami, natančno veste, kaj je v njem in zakaj. Tako lahko sebi in svoji družini zagotovite, da ne boste izpostavljeni nobenim premočnim snovem.

dsc_0026.jpg

Poglejmo si torej nekaj receptov.

Čistilo za umivalnike

V mešalniku zmešajte četrtino skodelice metinih listov, skodelico sode bikarbone in žlico soli. Potresite po vašem umivalniku, dodajte malo vode in zdrgnite.

Čistilo za okna

V steklenički z razpršilom zmešajte dve skodelici iztisnjenega izvlečka navadne melise in pol skodelice kisa. Poškropite po oknih in obrišite s starim časopisom ali mehko krpo.

Osvežilec zraka

Pustite, da na štedilniku počasi vre nekaj cimetovih palčk in pomarančnih lupinic, ter uživajte v vonju, ki bo napolnil hišo.

3206567_f520.jpg

Dišeča krpa za sušilnik perila

Namesto dišečih lističev, ki jih prodajajo v trgovinah, v sušilnik perila vrzite krpo, na katero ste kanili kapljico ali dve najljubšega eteričnega olja.

Splošno čistilo

V litrski vrč nastrgajte lupinice citrusov. Ni treba, da jih nastrgate naenkrat, temveč vrč dopolnite vsakič, ko pojeste primeren sadež. Ko je vrč poln, čez lupinice do vrha prelijte kis. Nato pustite, da mešanica stoji vsaj dva tedna in pol, da bo kis postal zlato oranžen in pričel dišati po citrusih. Vzemite stekleničko z razpršilnikom in jo do polovice napolnite s citrusovim kisom, do konca pa z vodo. To naravno čistilo lahko poškropite po keramiki, steklu, lesu..., pravzaprav po čemer koli. Tako v svojem gospodinjstvu izkoristite nekaj, kar bi sicer vrgli v smeti - lupino.