Najprej sestavite popis zelenjave, ki jo želite posejati oziroma zasaditi. Za vrtnarje začetnike priporočamo standardne rastline, na primer papriko, paradižnik, korenje, peteršilj, grah... Prepričajte se, da ste izbrali dovolj sončen prostor za načrtovan vrt, kjer bo dovolj svetlobe tudi poleti in jeseni, ko se sonce premika po nebu.

Primerna podlaga

Težka, glinasta in nepropustna tla niso dobra za sajenje vrtne zelenjave, prav tako ni primerna preveč sončna ali peščena podlaga. Najboljša so tla, ki zadržujejo vodo na površini; rastline namreč ne prenesejo preveč vode, tako kot ne premalo.

planting_seeds_garden_lg_gt_full_width_landscape_sajenje_v_cvetlicno_korito.jpg

Semena

Pri nakupovanju vrečk s semeni bodite pozorni in jih kupujte pri preverjenih proizvajalcih, obvezno preglejte tudi datum pakiranja, saj prestara semena ne bodo vzklila.

Sajenje

Obstajata dve obdobji za sajenje: hladno (pomlad in jesen) ter toplo (poletje). V hladnem obdobju sadimo solato, repo, brokoli, zelje, korenje, peteršilj, zeleno, cvetačo, grah, krompir, radič in špinačo, v toplem pa grah, sladko koruzo, kumare, jajčevce, papriko, buč(k)e, paradižnik in podobno.

sajenje_zelenjave_na_vrtu_spomladanska_opravila.jpg

Med sajenjem morate paziti, da med rastlinami puščate dovolj prostora, to je okoli 20 do 30 centimetrov, da bo zelenjava zrasla dovolj narazen in bo imela prostor za rast. Ko posejana semena vzklijejo in malo zrastejo, jih tudi razredčite.

Sadike posadite v pripravljene jarke, ne pregloboke, ki jih morate tudi malo pognojiti s kompostom. Lahko uporabite naravnega ali umetnega iz vrtnih centrov ‒ tako ne bo nobene potrebe po dodatnem gnojenju.

gnojenje_vrta_s_kompostom.jpg

Gnojenje

Vrtnarji začetniki morate biti še posebno previdni pri uporabi gnojil, ker zelenjavo hitro preveč pognojimo; rastlina bo propadla ali pa zrasla nezdravo velika. Priporočljivo je gnojenje s kravjimi iztrebki, medtem ko sta svinjski in konjski gnoj premalo hranljiva za vrtove.

Sistem zalivanja

Ko začnete z vzgojo rastlin, poskrbite tudi za sistem namakanja oziroma način, kako boste zelenjavo zalivali: bodisi s cevjo, zalivalko ali kako drugače. V poletnih mesecih je trebna rastline zalivati vsak drugi dan zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Nalijte mlačno in ne hladno vodo ter nikoli ne zalivajte po steblih in listih rastlin, ampak le spodaj pri koreninah.