Poletje je tu in z njim vroči in soparni dnevi. Doma in v službi ste že začeli uporabljati prezračevalne in hladilne naprave, ki pa porabijo kar precej električne energije. Vendar pa lahko vsi varčujemo z energijo in tako zmanjšamo vpliv onesnaževanja na okolje, če upoštevamo naslednje nasvete.

Čez dan zaprite okna

Mogoče se vam bo to zdelo neobičajno, vendar v vročih poletnih dneh odpiranje oken hitreje ogreje vaš dom. Okna zato odprite samo zvečer in ponoči, ko je zrak zunaj hladnejši od zraka v prostoru, ter jih zasenčite z roletami in zavesami, še preden zjutraj sonce osvetli prostor. Ko pade noč, na široko odprite okna, posebno tista, obrnjena proti vetru, in tako izkoristite prepih.

closed_white_blinds_rm_lgn.jpg

Za zaščito pred vročino lahko uporabite tudi sobne rastline, ki jih postavite pred sončna okna. Prav tako odlična so drevesa ali grmovnice v posodah, ki jih zasadite pred okni, saj rastline odlično absorbirajo del sončne energije.

Naučite se pametno uporabljati ventilatorje

Stropni ventilator ustvari prijeten vetrič, ki ohladi sobo, če ga pravilno uporabljate. Prepričajte se, da vaš ventilator piha v pravo smer. Odkar poznamo stropne ventilatorje za uporabo poleti ali pozimi,  lahko nastavimo kroženje v eno ali drugo smer, ki pozimi piha navzgor in potiska vroči zrak k tlom, poleti pa mora sapica pihati navzdol.

Zapomnite si, da stropni ventilator hladi ljudi, ne sobe, zato ga vedno izklopite, ko zapustite sobo. Če se odločate za nakup novega stropnega ventilatorja, se prepričajte, da je energetsko učinkovit, saj takšen porabi tudi do 50 odstotkov manj elektrike. Odločitev se vam bo dolgoročno splačala, vi pa boste lahko ventilator pustili delovati dalj časa.

Manjši samostoječi ventilatorji, postavljeni direktno pred vami, vas bodo lepo hladili. Razpršite še malo vode v sapico, ki jo ustvari ventilator, in se tako še hitreje ohladite. Medtem ko voda hlapi na vaši koži, se vaše telo ohlaja.

woman_in_front_fan_orange_lgn.jpg

Jejte hladne obroke

Pitje osvežilnih pijač in hladnih napitkov ter uživanje hladne hrane prav tako ohlaja vaše telo. Privoščite si sadno solato iz lubenice ali hladno juho, če pa že kuhate, uporabite zunanji žar ali mikrovalovno pečico, da ne boste preveč segrevali kuhinje s pečico ali štedilnikom. Zapomnite si tudi, da kuhinjski aparati niso edine naprave, ki oddajajo toploto. Omejiti boste morali tudi porabo električnih naprav in svetil, če želite prostore ohraniti dalj časa hladne.

Ugašajte luči

Moderna svetila, na primer, fluorescentne ali LED-sijalke, so energijsko učinkovitejša od navadnih žarnic na nitko, ki lahko proizvedejo toliko toplote, kot oddajajo svetlobe. Če želite hladnejši prostor, izberite varčna svetila, ki oddajajo tudi do 75 odstotkov manj toplote.

Ohladite se v vodi

Če vam je vroče, je najboljša rešitev za ohladitev, da zaplavate v bazenu ali si privoščite hladno prho.

brunette_closed_eyes_swimming_rm_lgn.jpg

Strešna izolacija

Kvalitetna strešna izolacija močno pripomore k hlajenju doma, saj lahko za 20 odstotkov zmanjša porabo energije za klimatizacijo. Izolacija bo hladen zrak zadržala znotraj in preprečevala vdor toplega zraka.

Strateško zasadite drevesa

Skrbno umeščena listopadna drevesa za hišo ravno tako zmanjšajo povprečno gospodinjsko porabo energije za okoli 25 odstotkov. Da bi drevesa kar najbolje hladila, jih zasadite na južnem in jugozahodnem delu hiše, tako da zakrivajo okna, izpostavljena opoldanskemu soncu.