Če boste brisače in posteljnino negovali pravilno, boste prihranili tudi nekaj denarja, ki bi ga morali sicer pogosteje nameniti za nakup novih. Pri pranju zato ne uporabljajte belila in agresivnih pralnih praškov, saj lahko poškodujejo vlakna tkanine. Raje posezite po kvalitetnih in varnih naravnih pralnih pripomočkih.

Preberite navodila

Brisače in rjuhe operite na priporočeni temperaturi in upoštevajte navodila, napisana na etiketi. Pazite tudi, da ne uporabite preveč pralnega praška. Z leti so se pralni stroji močno izboljšali in postali bolj učinkoviti, pralni detergenti pa so bolj koncentrirani. Tako ni potrebe po pretiravanju s količino praška, saj s tem dosežete le obratni učinek. Presežek milnice bo ostal na posteljnini in brisačah ter dražil kožo.

pranje_brisac_v_pralnem_stroju_4444.jpg

Redno pranje

Ne smete dovoliti, da se umazanija preveč zažre v brisače, zato jih morate redno prati na razmeroma visoki temperaturi. Predolgo časovno obdobje med pranji bo brisače temno razbarvalo in povečalo verjetnost, da se v njih zaredijo glivice. Priporočamo pranje pri največ 600 obratih. Raje ne uporabljajte mehčalcev, ker ti zmanjšujejo vpojnost brisač in dražijo kožo.

brisace_se_susijo_zunaj_na_vrvici_x.jpg

Sušenje

Brisače morate po pranju in po vsaki uporabi vedno dodobra posušiti, da se na njih ne razvijejo bakterije in plesni. Najbolje je, če jih obesite v zelo zračen prostor, kjer se bodo ves čas sušile. Podobno je treba dobro posušiti tudi perilo in posteljnino.

Mehki kosmi iz odvodne cevi vašega sušilnega stroja so pravzaprav sestavljeni iz koščkov tkanine perila; če je le mogoče in so vremenski pogoji ugodni, sušite perilo obešeno navpično na stojalu ali zunaj na vrvici. Prihranili boste pri električni energiji, hkrati pa ne boste poškodovali vlaken tkanin.

bamboo_towel_bambusove_brisace_za_koplanico.jpg

Najboljši materiali

Če želite zamenjati stare in dotrajane brisače in posteljnino, so najbolj trpežne z dolgo življenjsko dobo tiste iz egipčanskega bombaža, organskega bombaža in kombinacije bombaža z vlakni bambusa.