Za izdelavo solarnega panela je potrebno preveč energije

Eden od mitov je, da je potrebno več energije, da bi naredili solarni panel, kot pa jo ta kasneje s svojim delovanjem dejansko lahko sploh proizvede. Vendar to ni ravno res, posebno če panel energijo proizvaja kar dvajset ali petindvajset let, kot po navadi od njega pričakujejo proizvajalci. Kdaj se bo energija, vložena v izdelavo panela, povrnila, je sicer odvisno tudi od kraja, kjer je ta postavljen, toda v povprečju se to zgodi v enem do štirih letih. Če ga bomo torej uporabljali še petindvajset let in več, bo presežek energije kar precej velik.

Največ sončne energije je proizvedene poleti

Večina misli, da je poletni čas najbolj idealen za proizvodnjo solarne energije: konec koncev je sonce takrat najmočnejše ter se dlje časa zadržuje na nebu. Toda to ni vedno res, saj je takrat na delu tudi največji sovražnik solarnih panelov - toplota. Bolj ko je toplo, manj so fotovoltaične celice učinkovite. Seveda lahko bolj kakovostni paneli prenesejo več toplote kot manj kakovostni, toda tudi najboljši panel ne bo delal povsem učinkovito. Če torej živite na območju z zelo vročimi poletji, boste največ energije pridobili spomladi in jeseni.

sunpower_main.jpg

Solarni paneli ne delujejo, ko je oblačno

Seveda delujejo. Količina energije, ki jo proizvedejo, pa je odvisna od količine svetlobe, ki skozi oblake še vedno prodira do tal. 

Bodo solarni paneli nov vir onesnaževanja?

Mnoge skrbi, kaj se bo s paneli zgodilo, ko jih bodo morali lastniki po petindvajsetih letih (sicer res dolgi dobi) enkrat le zavreči. Tega trenutno niti še ne vemo natančno, zato je to povsem upravičena skrb, toda vsaj devetdeset odstotkov vsakega panela je mogoče reciklirati, saj je sestavljen iz aluminija in stekla, reciklirati pa je mogoče tudi solarne celice.

 

20070107_solar_panels_3.jpg

Jedrska energija je cenejša kot sončna

Bolj poceni je, ker jo je vsaj do sedaj oblast bolj podpirala. Toda samo škoda, ki jo lahko povzroči, je zadosten razlog, da nanjo takoj pozabimo.

Velikost ni pomembna

Vsekakor je sončna energija postala velik posel, zato je na trgu čedalje več marketinškega zavajanja. Tako ni čudno, da mnogi razumejo, da bodo z manjšim sistemom lahko pokrili vse svoje energijske potrebe. Tako namreč proizvajalci dosežejo, da se nam zdi prehod na solarno pridobivanje energije precej poceni. V resnici je to mogoče samo, če ste resnično energetsko varčni, vendar pa tako učinkoviti po navadi niso niti najbolj okoljsko zavedni med nami. Živimo namreč v svetu neštetih naprav, ki pač potrebujejo napajanje. Preden se odločite, kako velik sistem potrebujete, zato preučite vse vaše račune in natančno izračunajte svojo povprečno porabo.