Serotonin proizvajajo možgani in živčni sistem, zato lahko ob njegovem pomanjkanju padete v depresijo, imate občutke tesnobe ali glavobol. Ljudje običajno upravičujejo nezdravo prehranjevanje z izgovorom, da njihovo telo takšno hrano potrebuje, drugače si je ne bi tako želelo. Vendar ima na žalost večina slab instinkt za izbor hrane, ki bi zadovoljila telesne potrebe in izboljšala trenutno razpoloženje.

Preveč sladkorja in maščob

Dandanes vnesemo v telo veliko preveč sladkorja in maščob, namesto da bi jedli zdravo, naravno hrano. Sladkor nam dvigne nivo energije in deluje na telo tako kot kofein ali alkohol; ravno ta energija ustvarja potrebo po sladkem in ima za posledico odtegnitveni sindrom, ko postanete tečni in nervozni, če sladkorja kmalu spet ne vnesete v telo.

candy.jpg

Prav tako se sladkor hitro umakne iz krvnega obtoka (izločanje traja okoli dve do tri ure), torej v tem času spet začutite lakoto in postanete razdražljivi. Ljudem z migreno odsvetujemo zaužitje večjih količin sladkorja, saj ta glavobol le poslabša: izogibati se morajo rafiniranemu sladkorju, koruznemu sirupu in medu.

Minerali in vitamini

Pomanjkanje vitamina B, vitamina C, niacina in folne kisline lahko povzroči razvoj duševnih bolezni, nervozo, utrujenost, zmedenost, depresijo in čustveno nestabilnost. Če slučajno opazite navedene simptome, obstaja verjetnost, da potrebujete vitaminske dodatke.

vitaminiinminerali.jpg

Holesterol

Največja nevarnost za srčni napad in druge bolezni srca in ožilja je visoka količina slabega holesterola v krvi, zato hrano, ki spodbuja njegovo tvorjenje, jejte v previdno odmerjenih, omejenih količinah. Najbolj zdrava živila, ki vsebujejo hranljive snovi, pa tudi dober holesterol, so rastlinsko olje, oreščki, sezam, arašidi in podobno.

Ogljikovi hidrati

Ravno prav ogljikovih hidratov z malo maščob bo ohranjalo dobro razpoloženje in vas napolnilo z energijo. Z njimi lahko nadomestite tudi dnevno potrebo po beljakovinah. Nevarni za zdravje so le tisti v hitri prehrani, kjer je polno praznih kalorij in nezdravih zasičenih maščob. Te pa povzročajo debelost; podobno vpliva tudi kombinacija škroba s preveč mesa in maščob.

hrana_z_ogljikovimi_hidrati.jpg

Količina obroka

Poleg tega, koliko hrane zaužijemo, je prav tako pomembno tudi, kaj pojemo. Veliki obroki telo umirjajo, kar koristi predvsem ljudem s tesnobo in depresijo, manjši obroki ogljikovih hidratov čez dan in razumna porcija beljakovin skupaj z ogljikovimi hidrati za večerjo pa vas napolni z energijo.