In kako lahko na to vpliva mali človek, ki se preživlja s svojo plačo in nima ne moči, ne denarja, ne možnosti za velike spremembe? Odgovor je preprost: vrtnarjenje, recikliranje, varčevanje in medsosedsko sodelovanje. Pa še bolj zdravo in naravno je!

Pridelek z vrta

Svoj prispevek k zmanjševanju odvisnosti od industrije in s tem k splošni razbremenitvi okolja bomo dali že s skromnim pridelkom solatnic in začimbnic, pridelanih v okenskem koritu ali na balkonu. Tudi sadne rastline lahko najdejo svoje mesto skoraj povsod, seveda pa izbor vrst in sort prilagodimo razpoložljivemu prostoru in rastnim pogojem. Naj bosta zelenjava in sadje v trgovini še tako lepa in poceni, to še zdaleč ni primerljivo s tistim, kar bomo pridelali sami. Kaj vse se skriva v njihovi notranjosti, če vemo, da jih škropijo desetkrat in večkrat z najrazličnejšimi strupi, da se na trgovskih policah dobesedno svetijo. Seveda bomo ob gojenju rastlin naleteli tudi na raznovrstne težave s škodljivci, boleznimi in drugimi neprijetnimi dejavniki. Sčasoma pa bomo vrtnarjenje spoznali do te mere, da bomo znali ob škodljivih pojavih ustrezno in pravočasno ukrepati.

Zelenjavni kotiček

mabic_255_1.jpg

Za pridelovanje vrtnin ne potrebujemo velike njive, niti ni treba, da pridelujemo vsakovrstno zelenjavo. Gredice si oblikujemo tako, da bodo hkrati lepe in uporabne, postavimo pa jih lahko tudi pred vhod v hišo, na teraso, balkon ali drugje. Pri izdelavi lahko izbiramo med različnimi materiali, od preprostih lesenih in pletenih do kovinskih in betonskih. Vrtnine lahko uporabimo tudi kot okrasne rastline; rdeča pesa z lepimi listnimi stebli, blitva, barvite solatne glave, pekoči čiliji, feferoni in paprike itd. Z vsemi temi rastlinami bodo gredice pisane vse leto, hkrati pa bomo lahko uživali v doma pridelani hrani.

Sadne rastline

Sadne rastline so primerne za sajenje tako v okrasnem kot v pridelovalnem delu vrta. Mnoge vrste krasi lepo spomladansko cvetenje, kasneje pa so krošnje polne barvitih in okusnih plodov, ki jih lahko uživamo sveže ali predelane. Bujno rasla jablana je lahko osrednja točka vrta, v njeni senci pa si lahko uredimo dnevno sobo na prostem, namenjeno sproščanju po napornem delovniku. Danes imamo na voljo veliko novejših odpornih sort, ki jih ni treba škropiti, vsakoletni prihod listnih uši maja pa lahko ustavimo že s trganjem vršičkov. Lahko se odločimo tudi za šibko rasla drevesa in jih oblikujemo v špalirje ali posadimo v posode. Te so še posebno primerne za sajenje na manjših vrtovih in terasah, poleg jablan pa se lahko odločimo tudi za citruse, hruško, oljko, figo ali katero drugo sadno vrsto. Ribezi nam bodo lepo rodili tudi v senčnem rastišču z le nekaj ur sonca na dan, za posajene v posodi pa skrbimo z rednim zalivanjem. Pod sadnimi rastlinami lahko zasadimo tudi različne hitro rastoče vrtnine, ki bodo hkrati delovale kot zastirka.

mabic_255_5.jpg

Pridelujmo svojo hrano. Zasadimo sadne rastline in oblikujmo gredice za zelenjavo, s kompostiranjem kuhinjskih odpadkov in ponovno rabo že odsluženih predmetov pa prispevajmo svoj delež k razbremenitvi našega okolja.