Za začetek se morate prepričati, da je vrtnarsko orodje, ki ga kupujete, dovolj kakovostno in vzdržljivo; poiščite orodje z močno pritrjenimi ročaji, kovinsko delovno površino in svetlih barv, da ga na vrtu ne morete izgubiti. Začnite z nakupom osnovnih kosov orodja, na primer motiko, lopato in rahljalnikom zemlje, ki jih dopolnjujete še z drugimi po potrebi.

rocna_motika_111.jpg

Priprava zemlje

Najboljše orodje za obračanje in pripravo zemlje je ročna motika, saj lahko z njo zemljo učinkovito razbijete, naredite jarke ali izpulite plevel okoli rastline. Motik je mnogo različnih oblik in velikosti, izberite pa si manjšo in lažjo, ki je natančna pri odstranjevanju plevela.

rahljalnik_zemlje.jpg

Rahljalnik zemlje potrebujete za fino obdelavo zemlje po prekopu in obračanju; z njim lahko razbijete večje kupe in zmešate zemljo, še preden se odločite za zasaditev rastlin. Uporabite ga lahko tudi za fino odstranjevanje in puljenje plevela.

Prekopavanje in sajenje

Za prekopavanje je najbolje izbrati manjšo lopatko, s katero najlažje obračate in razbijate zemljo. Z njo lahko naredite tudi luknjice v zemljo, kamor posadite semena zelenjave ali okrasnih rož.

bulb_planter.jpg

Za lažje sajenje čebulic pa uporabite sadilnik čebulic: z njim hitro in enostavno ustvarite popolno obliko luknje, v katero nato posadite čebulice rastlin.

Vzdrževanje in čiščenje vrta

Ročne grabljice izberite za odstranjevanje nezaželenega plevela in čiščenje okoli rastlin, ne da bi jih poškodovali. Da pa med vrtnarjenjem ne bi poškodovali vaših rok, si ne pozabite priskrbeti še zaščitnih rokavic za roke in ščitnikov za kolena.