Naj računalnik ugasnem ali pustim v stanju pripravljenosti?

Veliko je odvisno tudi od tega, za kaj in koliko ga pravzaprav sploh uporabljate. Če se pogosto za nekaj časa odmaknete od računalnika, vam gotovo preseda, da morate, ko ga popolnoma ugasnete, tako dolgo čakati, da se ponovno prižge. Stanje pripravljenosti sicer porablja več energije, toda z delom lahko po premoru nadaljujete veliko hitreje; stanje hibernacije pa sicer porablja manj energije, vendar traja veliko dlje, da se računalnik spet vključi.

Razumeti pa morate tudi, da pravzaprav računalnik potrebuje več energije, da se prižge, kot da samo deluje. Zelo pogosto vključevanje in izključevanje ga torej obrabi veliko bolj kot samo stanje pripravljenosti. Najboljši odgovor je torej, da računalnik nastavite tako, da se po približno petnajstih minutah neaktivnosti sam prestavi v stanje pripravljenosti, ugasnete pa ga šele ob koncu dneva. Zavedajte pa se, da veliko energije porabljajo tudi barviti ohranjevalniki zaslona.

image.jpg

Kako čim dlje ohraniti baterijo prenosnega računalnika?

Najbolje ji je dovoliti, da se vsak dan nekoliko pretegne. Prenosni računalnik naj ne bo ves čas vključen v elektriko. Bateriji dovolite, da se prazni in polni. Najbolje je, da jo kar vsak dan enkrat spraznite.

modern_woodn_home_office_7.jpg

Tudi velikost je pomembna

Prenosni računalnik porabi veliko manj energije (od petnajst do šestdeset vatov) kot namizni računalnik, ki porabi od petinšestdeset do dvesto petdeset vatov. Ta številka pa niti ne vključuje zaslona, ki porabi še dodatnih petnajst do osemdeset vatov.

Še več energije boste prihranili, če kupite LCD-zaslon ali izključite vse naprave, ki niso v uporabi (denimo tiskalnik).

whatisit_1.jpg

Priskrbite si zunanji trdi disk

Če se vaš računalnik kdaj pokvari, lahko izgubite vse svoje datoteke, ki so shranjene na njem. Zato je vse, kar je za vas pomembno, najbolje pospraviti na zunanji trdi disk. Če se namreč preveč zanašate na vaš kupček plastike, ste lahko kdaj tudi zelo razočarani.