Senčila

Pomembno je, da vročina v vaš dom sploh ne vstopi, zato južna, vzhodna in zahodna okna zavarujte s senčili, ki lahko toploto sončnih žarkov zmanjšajo celo za več kot 50 odstotkov.

Prezračevanje

Čez dan imejte dom popolnoma zaprt, prezračujte pa šele zvečer. Ko se spusti mrak, torej odprite več vrat in oken ter ustvarite dober prepih.

blinds.jpg

Naprave

Če le lahko, naprav, ki oddajajo toploto, ne uporabljajte do večera. Kosilo denimo raje skuhajte prejšnji večer ali pa pojejte kaj hladnega, namesto v računalnik ali televizor pa glejte v staro dobro knjigo.

Ventilator

Namesto klimatske naprave lahko v domovanju, ki ga tudi sicer ohranjate hladnega, namestite stropni ventilator. Če v prostoru ni vročine, bo namreč oddajal prijetno sapico.

retreat_living_room.jpg

Drevesa

Če se želite pred vročino zavarovati naravno, okoli hiše zasadite drevesa, ki vam bodo dajala senco. Prosto pustite le južno stran, saj boste pozimi potrebovali njeno toploto.

Streha

Pred premočnimi sončnimi žarki pa vas lahko zavaruje tudi nekoliko daljši nadstrešek, ki bo soncu onemogočil neposredno pot v vaše prostore.