Dobra izolacija, toplotna črpalka in sončni zbiralniki

Enostanovanjska hiša Franca Kepeca iz Hočevja pri Krki je bila zgrajena leta 2008 (fotografija zgoraj).  V hiši s skupno 132 metrov ogrevanih površin živi pet ljudi. Hiša je zgrajena iz masivnih materialov in obložena z 28 centimetrov debelim slojem mineralne volne. Pod streho je položena steklena volna (debelina 45 centimetrov), klet je izolirana s 24 centimetrov debelim slojem mineralne volne. V hišo je vgrajenih 15 energetsko varčnih oken s toplotno prehodnostjo (U) 0,5 W/m2K.

Za ogrevanje hiše uporabljajo toplotno črpalko zrak/voda (znamka Paul Compact 360 DC) z nazivno močjo 4,6 kW in grelnim številom 4,35. Za ogrevanje tople vode imajo na strehi nameščenih 16 kvadratnih metrov sončnih zbiralnikov, ki so povezani s 1800-litrskim zalogovnikom za vodo, v katerega je vgrajen sanitarni grelnik (300 litrov). Za ogrevanje hiše in tople vode (pozimi) porabijo okoli 1100 kWh električne energije na leto.

Za prezračevanje hiše imajo vgrajen centralni sistem prezračevanja z rekuperacijo toplote. Prezračevanje je povezano z alkatenskimi cevmi, ki so vkopane okoli hiše in v katerih je glikol. S pomočjo tako imenovanega »sole defrosterja« se zrak v hiši poleti ohlaja, pozimi pa ogreva. Na oknih imajo vgrajena senčila iz bambusa.

Za manjšo porabo energije imajo po celotni hiši nameščene varčne (LED) svetilke, prav tako imajo varčen televizor in pralni stroj razreda A++, ki je priklopljen na toplo vodo. Na tak način je po izkušnjah lastnika poraba energije še za polovico nižja kot pri varčnem pralnem stroju. Pri gradnji hiše niso pozabili na zbiranje deževnice. Za to imajo ob hiši vkopan betonski zbiralnik za deževnico (24 kubičnih metrov). Ker javnega vodovodnega omrežja še nimajo, deževnico uporabljajo tudi za pitje in kuhanje, zato se vsa voda prefiltrira skozi sistem treh filtrov. Vodo iz zbiralnika črpajo s pomočjo hidroforja. Ob hiši je vgrajena tudi čistilna naprava za pet oseb.

Toplotna črpalka, odpiranje oken in sončne celice

dovc_akcija_zorko.jpg

Dvostanovanjska masivna hiša s 140 kvadratnimi metri površine prijavitelja Boruta Zorka iz Gažona pri Kopru je bila zgrajena leta 2009. Hiša je zgrajena iz 40 centimetrov debelih blokov ytong in nima dodatne izolacije. Na stropno ploščo, prav tako iz ytonga (debelina 24 centimetrov), je položena še steklena volna. Talna plošča v kleti pa je sestavljena iz plošč fragmat EPS 100 (10 centimetrov) in 20 centimetrov steklene volne. Okna (19 kom.) imajo toplotno prehodnost 1,3 W/m2K (okvirji) in 0,7 W/m2K (stekla).

Za ogrevanje prostorov uporabljajo toplotno črpalko papler z nazivno močjo 6,5 kW in grelnim številom 3,8. S toplotno črpalko ogrevajo tudi sanitarno vodo, in sicer na 47 stopinj Celzija, enkrat na teden pa vodo segrejejo na 72 stopinj Celzija, v bojlerju z vgrajenim električnim grelnikom (preventivno proti legioneli).

Hišo s tremi stanovalci prezračujejo z odpiranjem oken. Spalnice so obrnjene proti vzhodu. V poletni vročini so čez dan okna tesno zaprta, ponoči pa na stežaj odprta. Proti nadležnim komarjem imajo na oknih nameščene tudi tako imenovane komarnike. Pri poletnem hlajenju hiše jim precej pomaga tako imenovana prevetrovalna streha. Tako lahko zrak vstopa pri žlebovih in na slemenu izstopa ter tako »ohlaja« strešno kritino. V mansardi imajo vgrajeno tudi klimatsko napravo, predvsem zaradi razvlaževanja zraka iz zdravstvenih razlogov. Prav zaradi poletne vročine je bil prijavitelj zelo pozoren na indeks HBW (meri odbojnost sončnih žarkov), zato je fasado izdelal iz materialov, ki omogočajo čim večjo paroprepustnost zunanjih in notranjih sten.

Ob hiši je vgrajen tudi 16 kubičnih metrov velik rezervoar za zbiranje deževnice, ki jo uporabljajo za spiranje stranišča in pranje perila ter za zalivanje vrta in pranje avtomobila. Na strehi imajo tudi sončno elektrarno (4,8 kWp), ki proizvede okoli 5 MWh električne energije na leto.

Ogrevanje in prezračevanje v eni napravi

dovc_akcija_hajdinjak.jpg

Brane Leben in Vesna Hajdinjak iz Kukave pri Juršincih živita v 140 kvadratnih metrov veliki enodružinski hiši, ki je bila zgrajena leta 2010. Hiša je obložena z grafitnim stiroporjem neopor (debelina 25 centimetrov). Pod streho je položena izolacija isover MK-KF (36 centimetrov), v kleti pa so tla izolirana z ekstrudiranim polistirenom (30 centimetrov). V hišo je vgrajenih 14 oken s toplotno prehodnostjo 0,481 (zasteklitev) in 0,6363 (velja za celotno okno).

Za ogrevanje, pripravo sanitarne vode in prezračevanje imajo vgrajeno kompaktno napravo compact 360 DC. Naprava ima vgrajeno manjšo toplotno črpalko in je povezana tudi s sončnimi zbiralniki (znamka Buderus) na strehi s površino 6,6 kvadratnega metra. Za shranjevanje tople vode imajo vgrajen tudi hranilnik toplote podjetja Paul z vgrajeno špiralo za sončne kolektorje.

Za prezračevanje in hlajenje bivalnih prostorov imajo vgrajeno napravo za prezračevanje prostorov z rekuperacijo odpadnega zraka. Na južni strani hiše bodo namestili tudi senčila, ki bodo predvsem v poletnem času pripomogla pri uravnavanju temperature notranjih prostorov. V novo hišo sta lastnika vgradila gospodinjske aparate z oznakama A+ in A++. Ob hiši je tudi čistilna naprava. Prav tako imajo vse pripravljeno za zbiranje deževnice, ki jo bodo uporabljali za spiranje stranišča, pranje avtomobila in zalivanje.