Zagotovo vas bo razveselila tudi novica, da opremljanje in okraševanje domovanja v stilu Sredozemlja ne bo močno izpraznilo vaše denarnice, saj je dejansko eden najbolj poceni stilov interjerja. Že samo nekaj ustvarjalnega zagona lahko v vaš dom pripelje občutek Sredozemlja.

meditenarean_home_decor.jpg

Preprostost interjerja

Prvo pravilo sredozemskega stila je preprostost: čim bolj nevtralne barve, čim manj zapletene dekoracije in čim manj pohištva, ki je čim bolj enostavno. Najprej strogo omejite število kosov pohištva v prostorih, nato pa poskusite najti tudi kakšen okrašen jeklen element: denimo mizo ali stole.

Mirne in neizrazite barve

Stene poskušajte obarvati v na videz čim bolj sprano svetlo barvo: po navadi modro, olivno zeleno, kremno ali rumeno. To dosežete tako, da barvi enostavno dodate več vode. Barva pa naj deluje tudi, kot da ste jo nekoliko neenakomerno nanesli, zato ne bodite preveč pazljivi, medtem ko pleskate. Pohištvo naj bo bolj ali manj naravnih barv – posebno opečnate, rjave in bele.

meditenarean_home_decor1.jpg

Lepota navadne opeke

Opečnata barva je izredno pomemben del sredozemske opreme. Izredno tradicionalna so denimo opečnata tla; takšne ploščice pa lahko postavite tudi na delovne površine, kamin in dimnik. Neobhoden del sredozemskega interjerja je namreč povezanost z zemljo.

Toplina in udobje

Svetloba naj bo čim bolj umirjena. Izberite sijalke z manjšo močjo ter jih namestite, tako da ustvarjajo čim bolj toplo in domačno ozračje. Izredno pomemben pa je tudi občutek udobja. Tkanine denimo ne smejo biti tako nove, da nanje ne bi mogli sproščeno sesti; raje naj dajo videz obrabljenosti, videz, da jih nekdo dan za dnem z veseljem uporablja.

meditenarean_home_decor3.jpg

Več navdihujočih primerov sredozemskega načina ureditve stanovanja si lahko ogledate tudi tukaj.