Mačkam nikoli ne smete postreči s čimer koli, kar vsebuje čebulo, česen, grozdje, rozine, sladkor in čokolado; lahko pa z njimi delite nekaj naslednjih poslastic.

Zelenjava

Mačke so mesojedci, zato v nasprotju s človekom zelenjave ravno ne potrebujejo. Vendar pa jim pravzaprav ne škodi; le beljakovine lahko njihovo telo izkoristi veliko bolje kot ogljikove hidrate. Z zelenjavo pa lahko po drugi strani pridobijo nekaj več vlaknin. Še posebno, če ne želite, da vaše mačke občasno smukajo sobne rastline, jim raje postrezite kuhano korenje ali bučo, nasekljano solato ali dušen brokoli in beluše. Včasih mačke potrebujejo nekaj zelenja tudi zato, da se prisilijo k bruhanju – ker so denimo pogoltnile dlako.

cat_pumpkin_squash.jpg

Sir

Večina mačk sir naravnost obožuje; poleg tega pa lahko ta za njih predstavlja še eden kakovosten vir beljakovin. Toda ker odrasle mačke velikokrat slabo prenašajo laktozo, jim najprej ponudite le manjši košček sira ter tako preizkusite, kako se bo nanj odzval njihov prebavni sistem. Lahko jim tudi ponudite sir z manj laktoze, na primer, sir cottage; vsekakor pa naj bo sir vedno le priboljšek, ne pa dejanska jed.

Ribe

Vsebuje jih tudi veliko pločevink mačje hrane, zato ne bo prav nič narobe, če boste med pripravljanjem sendviča ali solate s tuno, košček prepustili še svojim kosmatincem. Toda pazite, da vaše mačke ne pojedo preveč rib, saj lahko v prevelikih količinah tako v svoje telo vnesejo preveč nasičenih maščob in živega srebra. Vsekakor pa jim vedno ponudite le kuhano ribo, nikakor in nikoli pa surovo, ki vsebuje določene snovi, ki lahko uničijo vitamine B.

kitten_and_eggs.jpg

Jajca

Tudi ta bodo ponudila kakovosten obrok beljakovin, zato veliko strokovnjakov toplo priporoča, da svojim mačkam občasno ponudite kuhana jajca. Pri pripravi se seveda držite vseh pravil, ki omogočajo, da se izognete okužbi z bakterijami salmonele ali E.coli, zato jim nikoli ne ponudite surovih jajc, prav tako pa pazite, da se surova jajca nikoli ne dotaknejo kuhanih. Težava se lahko pojavi samo, če je vaša mačka na jajca alergična, zato jim prvič ponudite samo majhen košček in opazujte njihovo reakcijo.

Meso

Mačke so mesojedci, zato lahko jedo tudi meso, ki je pripravljeno za ljudi. Seveda jim nikoli ne ponudite surovega mesa; sicer pa strokovnjaki najbolj priporočajo kuhano perutnino. Pojedo lahko tudi kosti, vendar pa te predstavljajo preveliko tveganje zadušitve, zato jih raje odstranite.