Črno naj ostane črno

Če se soočate s težavo, da vaša črna oblačila hitro zbledijo, obstaja preprosta rešitev. V pralni stroj med izpiranjem enostavno dodajte dve skodelici kuhane črne kave. Poskrbite, da so v stroju le črna oblačila, saj bo kava popravila zbledelost in oblačilom povrnila črnino.

Odpravljanje neprijetnih vonjav

Neprijetnih vonjav z oblačil se znebite tako, da v čisto vedro natočite do polovice vode in vanjo dodate pol skodelice kuhinjske sode. Oblačila v tako pripravljenem vedru namakajte približno dve uri. Nato jih preložite v pralni stroj, v katerega nalijte še pol skodelice kisa.

baking_soda_bucket.jpg

Preprečite zbledelost džinsa

Pred prvim pranjem nova oblačila iz džinsa najprej namakajte kako uro v slani vodi, potem pa jih obrnite navzven in jih dajte v pralni stroj. Med pranjem lahko dodate tudi nekaj kisa.

Odstranjevanje črnila

Kadar morate iz oblačil odstraniti črnilo, madež najprej posujte z malo vode in soli. V roke vzemite papirnato brisačko in z njo počasi odstranite sol, ki jo po potrebi še dodajajte, dokler madež ne zbledi.

kis_v_pralni_stroj.jpg

Odstranjevanje krvavih madežev

Madež krvi na oblačilih okoli petnajst minut namakajte v hladni vodi, nato pa z milom počasi drgnite krvavo mesto, tako da ga vtrete v madež. Ko je na umazanem oblačilu polno mila, drgnite tkanine skupaj, da odstranite čim več krvi iz vlaken. Milo izperite in oblačilo vsaj pet ur ali pa kar čez noč namakajte v hladni vodi, v katero ste nasuli še eno četrtino skodelice soli. Naslednji dan pralni stroj nastavite na hitro izpiranje in operite kot običajno.