Perilo operite v hladni vodi

Če boste umazano perilo oprali v hladni vodi, zato ne bo nič manj čisto, vi pa boste prihranili pri porabi vode. Pametno je, da zraven uporabite kakovosten detergent, ki dobro čisti tudi pri nizkih temperaturah. Ocenjeno je, da kar 90 odstotkov stroškov za pranje perila predstavlja energija, ki je potrebna za ogrevanje tople vode, ne pa za samo delovanje pralnega stroja.

Oblačila sušite na prostem

Če boste vaša oblačila namesto v sušilnem stroju posušili obešena na prostem, boste prihranili okoli 85 evrov letno. Takšno sušenje bo oblačila tudi dlje ohranilo cela in sveža.

green.jpg

Pralni stroj napolnite do konca

Dolgoročno lahko pri porabi energije veliko prihranite, če pri vsakem pranju pralni stroj napolnite prav do konca. Sliši se očitno, vendar pa veliko krat naenkrat operemo precej manj perila, kot bi ga dejansko lahko spravili v boben stroja.

Energijsko bolj učinkovit pralni stroj

Razmislite o tem, da bi pralni stroj zamenjali z energijsko bolj učinkovitim modelom. Stroški nakupa sicer znajo biti malo višji, vendar pa se vam dolgoročno zagotovo povrnejo, saj boste prihranili vodo in elektriko med prav vsakim pranjem.

energy_efficient_washing2.jpg

Poskusite domače detergente

Perilo operite z naravnimi in doma izdelanimi sredstvi za čiščenje. Madeže boste najlažje odstranili, če ga boste med pranjem namočili v mešanico večnamenskega čistila, kisa in limoninega soka. Na ta način se lahko tudi izognete uporabi škodljivega belila, ki tkanine običajno razbarva. Namesto mehčalca lahko dodate eno četrtino skodelice kuhinjske sode. Če pa v boben zlijete še eno četrtino skodelice belega kisa, se boste znebili pojava statične elektrike.