Najboljše pa je, da je z uporabo regulacijskih stikal na dolgi rok manjši tudi vaš račun za elektriko. Menjava starega stikala z novim regulacijskim je delo, ki ga lahko večina ljudi sama opravi. Preberite si, kako namestimo regulacijsko stikalo.

Izklop varovalke

Najprej morate poiskati in izklopiti varovalko, ki nadzoruje tok elektrike do stikala, ki ga nameravate zamenjati. Če ne veste, katera varovalka je prava, poskusite izklopiti vsako varovalko posebej, eno za drugo, in potem boste videli, katera luč bo ugasnila. Ko ugasne luč, za katero nameravate namestiti novo stikalo, pomeni, da ste našli pravo varovalko. To varovalko potem pustite izklopljeno.

020311_dimmer.jpg

Odvijte dva majhna vijaka, s katerima je okvir stikala pritrjen na steno, in ga odstranite. Odvijte še vijaka, ki držita stikalo na električni škatli v steni. Nežno potegnite stikalo ven, da dobite dostop do kontaktov na stikalu in žic v steni.

Ugotovite, kakšne vrste stikalo imate

Dobro si oglejte, kako je stikalo, ki ga odstranjujete, povezano z žicami, da boste lahko pravilno namestili novega. Če imate menjalno stikalo, torej več stikal nadzoruje eno luč, je konfiguracija drugačna kot takrat, ko je eno stikalo povezano z eno lučjo. V prvem primeru ima stikalo tri izolirane žice, povezane s tremi vijaki. Ena od teh je povezana z vijakom, ki je drugačne barve. To žico si označite, da boste vedeli, katera je, ko boste nameščali novo stikalo.

dsc01594.JPG

Odstranite žice iz stikala tako, da odvijete kontakte. Povežite zeleno žico v novem stikalu z zeleno žico v steni. Povežite črni žici z žicama v steni. Vse žice morajo biti povezane. Pritrdite novo stikalo na steno. Ko končate, lahko ponovno vklopite varovalko.

Bodite previdni! Če niste prepričani, da stvar obvladate, jo raje prepustite strokovnjakom.