Podgane in miši so nevarne, ker imajo zelo močan ugriz, zagrizejo pa lahko tako v cev, žico ali katere koli podobne dele v vaši hiši ter pri tem povzročijo škodo. Podgane so tudi prenašalci bolezni, kar je še tehtnejši razlog, da se jih že preventivno znebite. Povzročijo lahko povišano telesno temperaturo s slabostjo, mrzlico, bolečine v mišicah in bruhanje. Ljudje pa se lahko s hrano, ki je bila izpostavljena podganam, zastrupimo.

Ne puščajte ležati hrane po stanovanju

Da bi odvrnili podgane od doma, lahko naredite več stvari. Za začetek se prepričajte, da vse ostanke hrane iz doma odstranite pravilno, in sicer v zavezani vrečki za smeti. Poskrbite tudi, da ostanki hrane nikoli ne ležijo nikjer po hiši niti v njeni bližini. Hrana bo miši in podgane hitro privabila, odzvali pa se bodo tudi drugi škodljivci, denimo, muhe.

mice.jpg

Vrečke za smeti redno odnašajte ven, pri čemer pazite, da okoli smetnjaka nikoli ni raztresenih bioloških odpadkov. Miši in podgane se zlahka zaredijo tudi pod smetnjakom ali v njegovi neposredni bližini, to pa pomeni, da so le korak stran od vašega doma, zato je pomembno ohranjati ustrezno čistočo tudi tam.

Preventivni ukrepi

Če boste omejili možnost, da bi podgane ali miši vstopile v vaš dom, bo manjša verjetnost, da se bodo naselile prav tam. V bližini hiše odstranite vsa ugodna mesta, ki bi jim lahko ustrezala. Izpod grmičevja odstranite mrtvo podrast ter zakrpajte vse luknje v vaši hiši, predvsem pa luknjice v kleti in njeni bližini.

mouse_in_garden.jpg

Kurativni ukrepi

Če doma že imate nekaj podgan ali miši, lahko poskusite nastaviti profesionalne pasti. Vendar pa morate biti posebno pazljivi, če imate domače živali, saj se lahko zaradi svoje radovednosti ujamejo ali zastrupijo najprej one. Najboljši način pa je, da si priskrbite mačko. Mačke namreč že mnogo stoletij učinkovito lovijo miši in podgane, danes pa ni prav nič drugače.