Material lahko kupimo v manjših trgovinah, ki prodajajo pripomočke za umetniško ustvarjanje, ali v supermarketih, nekatere stvari pa lahko najdemo že doma, na primer razbite koščke stekla ali ostanke keramičnih ploščic.

Kaj potrebujete?

Za mozaik potrebujete posodo oziroma podlago, kamor boste koščke lepili, ploščice, lepilo, fugirno maso, klešče, rokavice in zaščitna očala – ta vas bodo ščitila, ko boste drobili koščke ploščic.

Za koščke, iz katerih boste sestavili mozaik, lahko uporabite veliko različnih materialov – na primer marmor, kamenčke, ogledalo, školjke ter seveda vse vrste keramike. Različne materiale lahko kombiniramo med sabo, se igramo z barvami… Česar ne najdemo doma ali ne naberemo v naravi, lahko kupimo v specializiranih trgovinah, kjer dobimo že pripravljene majhne koščke, lahko pa kupimo tudi cele keramične ploščice, ki jih sami zdrobimo na manjše koščke.

img_2355.JPG

Priprava podlage

Na podlago, kamor boste lepili koščke, že prej naredite zareze z nožem, da površina ne bo gladka in se bo lepilo nanjo bolje prijelo. Potem narišite vzorec, kakršnega želite. Morda je za začetek bolje, da je zasnova preprostejša.

Drobljenje in rezanje koščkov

Koščke s kleščami razrežemo na manjše dele, ki bodo ustrezali podlagi. Nikar naj vas ne skrbi, če ne bodo popolnoma pravilne oblike – čar ročno izdelanega mozaika je tudi v tem, da koščki niso čisto enaki.

Lepljenje

Za lepljenje lahko uporabite univerzalno lepilo. Nanesite ga na vsak košček, preden ga pritisnete na podlago. Bodite natančni; če se ob robovih koščka, ko ste ga pritisnili na podlago, nabere odvečno lepilo, ga sproti očistite. Ko ste končali, pustite mozaik štiriindvajset ur pri miru, da se posuši.

100_8306.JPG

Nanašanje fugirne mase

Ko je mozaik dovolj suh, morate vrzeli med koščki zapolniti s fugirno maso. To lahko naresite z rokami, seveda morate pri tem uporabljati rokavice. Lahko si pomagate tudi s posebno gobico. Pazite, da so vse vrzeli dobro zapolnjene. Maso, ki se je nabrala na vrhu koščkov, nežno očistite s krpo, preden se posuši. Ko končate, pustite mozaik nekaj dni pri miru, da se popolnoma posuši.

Poliranje

Ko je masa popolnoma suha, je čas, da daste svoji umetnini končni sijaj. Najprej mozaik očistite z vlažno krpo. Če je na koščkih ostalo kaj fugirne mase, jo očistite z brusilnim (smirkovim) papirjem. Na koncu vse skupaj obrišite z mehko suho krpo. Če hočete, da se sveti, lahko mozaik za piko na i premažete z lakom ali čebeljim voskom.