Pozabite na zalivanje in gnojenje sobnih rastlin

Sodobni cvetlični lončki lahko namesto vas redno skrbijo za še tako občutljive sobne rastline. V njih ni zemlje, ampak le tehnologija občutljivih senzorjev, ki zaznajo vse razmere v posodi in na podlagi ugotovitev rastlini odmerijo pravo količino vode, zraka in gnojil. Inovativna cvetlična korita Click and Grow je izdelal estonski razvijalec računalniške programske opreme Mattias Lepp.

click_and_grow_flowerpo.jpg

Tehnologija je podobna hidroponičnemu ali aeroponičnemu gojenju rastlin, kjer zemlja ni potrebna. V posodi so namreč senzorji, procesor in programska oprema, ki beležijo vse parametre in odmerijo točno tisto, kar rastlina v tistem trenutku potrebuje. Lončki so sestavljeni iz dveh delov: iz cvetličnega lončka, v katerem so vgrajeni elektronska tehnologija, senzorji, baterije, manjša vodna črpalka in vodni rezervoar; ter iz prostora za dodajanje semen in gnojil v posodah.

click_and_grow_flowerpot_1.jpg

Tehnologija posnema življenjski cikel orhidej

Oba dela delujeta skupaj povsem usklajeno. Ko je rastlina stara in jo želimo zamenjati z novo, preprosto izvlečemo vložek iz prostora za dodajanje semen in vanj vstavimo novo rastlino (ali njeno seme) ter pozabimo, da je treba sploh kaj skrbeti zanjo. Morda se komu nova tehnologija zdi čarobna in težko razumljiva, vendar pa je pravzaprav posnemanje naravnega cikla orhidej v tropskih podnebjih, kjer rastejo prosto na drevesih, hranilne snovi in vodo pa črpajo iz zraka.