Znebite se prepiha

Zaradi prepiha lahko porabite tudi do 30 odstotkov več energije za ogrevanje. Prepih lahko preprečite z dobro staro tehniko – spodnji del vrat zatesnite z brisačo, ki ste jo zvili v valj. Uporabite lahko kakršno koli blago, ki vam je na voljo. Za dobro voljo ga lahko tudi okrasite, tako da mu naredite jezik in oči, da je videti kot kača.

drafts_winterize_lg.jpg

Izolirajte okna in cevi

V trgovini lahko kupite poceni opremo za izolacijo oken. Prekrijete jih lahko s plastično prevleko, ki se skoraj ne vidi. Poskrbite tudi, da bodo okna dobro tesnila in da ne bo prepiha. Izolirate lahko tudi cevi. Tako boste preprečili, da bi zmrznile, seveda pa boste tudi plačali manj za toplo vodo. Dobra izolacija je sicer najboljši način, da prihranite energijo in denar. O tem je sicer dobro razmišljati že pri gradnji hiše oziroma nakupu stanovanja. Dobro izolirane stene vam lahko namreč dolgoročno prihranijo precej denarja.

Redno menjajte filtre v klimatski napravi

Pomembno je, da v času ogrevalne sezone menjate oziroma očistite filter vsaj enkrat na mesec. Umazani filtri ovirajo pretok zraka, zaradi česar za ogrevanje porabite več energije. Mogoče bi bilo dobro, če se odločite za trajen filter, ki ga ni treba menjati. Filtri iz steklenih vlaken namreč prestrežejo le od 10 do 40 odstotkov umazanije, medtem ko jih elektrostatični kar 80 odstotkov in so tako veliko uspešnejši pri nadzoru bakterij, plesni, virusov in cvetnega prahu, ki povzročajo bolezni in draženje. Poskrbite tudi, da se v klimatski napravi ne nabira voda, tako da jo odtočite iz cevi.

window_type_air_conditioner.jpg

Spremenite smer vrtenja ventilatorja

Veliko ventilatorjev ima vgrajeno stikalo, s katerim lahko spremenimo smer vrtenja. Vrtenje v nasprotni smeri vrtenja urinega kazalca je primerno za ohlajanje prostora, medtem ko vrtenje v smeri urinega kazalca pomaga ogreti sobo – topel zrak, ki se je nakopičil blizu stropa, se s kroženjem ponovno razporedi po sobi.

Izklopite ogrevanje, če vas ni doma

Večino denarja za energijo porabimo prav za ogrevanje - zakaj bi torej plačevali zanj, če nas sploh ni doma? Ko zapustite stavbo, zmanjšajte temperaturo radiatorjev oziroma termostata. Za vsako stopnjo, ki jo zmanjšate na termostatu, boste prihranili približno 2 odstotka pri računu za ogrevanje.

Vsake toliko časa tudi preglejte ves sistem ogrevanja. Če boste poskrbeli, da je vaša peč čista in ima primerne nastavitve, boste privarčevali kar nekaj toplotne energije.

sweater_winterize_lg.jpg

Oblecite pulover

Zakaj bi morali sredi zime po stanovanju hoditi oblečeni le v spodnje perilo ali majico s kratkimi rokavi? Oblecite raje pulover, saj vsaka stopinja več na termostatu pomeni več denarja za ogrevanje.