Najpomembnejši del kurilne peči je zagotovo filter, ki prestreže prah in druge pljučem škodljive delce. Če je umazan, bo po vašem domu krožil onesnažen zrak, obenem pa bodo stroški, potrebni za delovanje peči, narasli.

Filter morate redno vzdrževati

Različni filtri zahtevajo različne postopke zamenjave. Filtri za enkratno uporabo iz steklenih vlaken so denimo najcenejši in bi jih morali zamenjati večkrat na kurilno sezono, priporočljivo je kar vsak mesec. Običajno so namreč manj kakovostni, saj odstranijo le od 10 do 40 odstotkov alergenov in umazanije, ki se skozi njih izločajo v zrak.

new_filter_lg8.jpg

Če imate stalne filtre, ki niso le za enomesečno uporabo, pa jih morate dobro očistiti. Elektrostatični filtri na primer prestrežejo do 88 odstotkov onesnaževalcev zraka v domu, medtem ko HEPA-filtri ustavijo vso umazanijo skoraj v celoti.

Postopek zamenjave oziroma čiščenja filtra

Filter za enkratno uporabo zamenjajte čim prej, in sicer tako, da najprej pobrišete prah okoli kurilne peči, nato pa ugotovite, kje je filter. Običajno ga najdete na spodnjem desnem robu peči ali spodnjem sprednjem delu. Nato peč popolnoma izključite in filter – uokvirjeno mrežasto ploščo pravokotne oblike − z rokami izvlecite.

furnace_filter_change.jpg

Če imate filter za enkratno uporabo, v režo potisnite novega iste velikosti; če pa imate stalnega, ga temeljito očistite pod tekočo vodo, pri tem pa si lahko pomagate tudi z blagim čistilnim sredstvom. Počakajte, da se posuši, potem pa ga lahko namestite nazaj v peč.