Za začetek se vprašajte, kaj zares potrebujete. Ne izgubljajte časa z ogledovanjem najemnih nepremičnin, v katerih si dejansko ne želite živeti oziroma si jih ne morete privoščiti. Priporočamo vam, da sestavite seznam vseh stvari, ki so za vas pomembne, denimo lokacija stanovanja in bližina javnega prometnega omrežja, oddaljenost do šole, dela in drugo. Ko boste hodili na oglede, naj vam bo seznam osnovno vodilo.

Kaj si zares lahko privoščite?

Pozanimajte se, koliko lahko mesečno zapravite za plačilo najemnine. Upoštevajte, da boste poleg najemnine imeli tudi druge stroške, ki jih morate plačati. Če živite iz meseca v mesec ali bi radi prihranili nekaj denarja, najemite stanovanje v deljenem gospodinjstvu, v katerem živijo tudi drugi podnajemniki.

renting.jpg

Organizacija pred najemom

Preden najamete izbrano stanovanje, se dobro razglejte in preglejte številne ponudbe. Le tako boste namreč lahko primerjali ponudbo in izbrali najboljšo za vaš žep. Preverite pa tudi najemodajalca oziroma lastnika stanovanja: ali oddaja v skladu z zakonom ali na črno. Višina začetnega pologa naj bo uradno zapisana v najemni pogodbi, da na koncu, ko se izselite, dobite povrnjen ves denar. Pred podpisom najemne pogodbe pa jo tudi dobro in v celoti preberite, da se izognete nesporazumom. Lastnik bi moral poskrbeti tudi za ustrezno varnost in kakovost bivanja.

Preden se odločite za najem, preverite tudi, za koliko časa bo dogovor o najemu sklenjen. Če želite ostati v stanovanju dlje časa, torej več kot leto dni, se o tem prej pisno dogovorite z lastnikom.

rental_contract.jpg

Zavarujte polog

Ko se vselite v novo stanovanje, najprej preglejte vso notranjo opremo in naprave. Vsakršne nepravilnosti takoj zabeležite in o njih čim prej obvestite lastnika stanovanja. S tem se izognete izgubi varščine na koncu, ko se iz začasnega doma izselite.

Obveščanje najemodajalca o stanju v domu

Če nameravate najeto stanovanje vmes zapustiti za dlje časa, na primer v času dopusta ali službenega potovanja, o tem obvestite tudi svojega najemodajalca.Če želite v času, ko vas ni, v stanovanju naseliti prijatelja ali družinskega člana, to ravno tako povejte lastniku, da ga ne preseneti tuj obraz med naključnim obiskom nepremičnine. S stanodajalcem se sicer dogovorite, da lahko nekajkrat na leto preveri stanje stanovanja, vendar le po poprejšnji napovedi.