Raziskovalci iz inštituta za tisk in medijske tehnologije univerze v Chemnitzu so sončne celice natisnili kar na papir. Tehnologija na papir natisnjenih fotovoltaičnih celic uporablja podoben postopek kot tiskanje časopisov. Znanstveniki ocenjujejo, da bi nova tehnologija omogočila cenejše pridobivanje obnovljive energije, kot jo pridobimo s standardnimi solarnimi ploščami.

solar_cells_on_paper.jpg

Oksidirani cink in prevodni polimeri

V poseben proces tiskanja sončnih celic je kot osnovna elektroda dodan naravno oksidiran cink. Nato pa na papir s prevodnim polimerom, imenovanim PEDOT, natisnejo pregledne elektrode s sončnimi celicami. Posebno črnilo z električnimi lastnostmi oblikuje strukturo na papirju, ki zagotavlja pridobivanje sončne energije, ko jo izpostavimo naravni svetlobi. Tiskanje celic poteka s kombinacijo gravure in fleksografskih tehnik tiskanja. Tako ne bi bilo več treba izdelovati dragih elektrod z oksidi silicija, indija, kositra, srebra ali zlata.

solar_paper.jpg

Prednosti natisnjenih sončnih celic

Čeprav energijska učinkovitost tovrstnih sončnih celic še ni ravno zavidljivo visoka (znaša namreč okoli 1,3 odstotka), so raziskovalci optimistični. Kot je povedal vodja znanstvenega projekta Tino Zillger, materiale vseskozi nadgrajujejo in optimizirajo. Njihov cilj je, da dosežejo vsaj petodstotno energijsko učinkovitost – ko jo bodo, bodo namreč natisnjene sončne celice lahko po ceni in kvaliteti tekmovale z današnjimi solarnimi ploščami.

Ne le, da bodo sončne celice na listu papirja proizvajale obnovljivo energijo, primerno za domačo rabo oziroma napajanje električnih naprav, obenem bodo izdelane iz okolju prijaznega recikliranega papirja. Po uporabi pa bi lahko papir z natisnjenimi celicami preprosto ponovno uporabili še enkrat.