Dognojevanje

Cvetje črpa hranila iz prsti, tej pa moramo torej rastlinsko hrano redno dodajati v obliki gnojil. Vrtnarstvo Frbežar iz Šmarja pri Ljubljani svetuje, da prst balkonskega cvetja gnojite le z namenskimi gnojili, saj imajo posamezne skupine rastlin različne potrebe in jih lahko z napačno izbiro gnojila povsem uničimo (nekatere denimo ne prenesejo apnenca, drugim pa zelo ustreza). Količino dodanih hranil prilagodite velikost rastlin: večje seveda potrebujejo več hrane kot manjše. Nikar pa ne pretiravajte, saj preveč gnojila cvetju škodi. Največkrat se na listih pokažejo rumeni robovi, včasih pa rastlina celo popolnoma oveni. V vrtnem centru Frbežar vam lahko sestavo prsti tudi izmerijo ter na podlagi rezultatov predlagajo nadaljnjo oskrbo.

vrtnarijafrbezar.jpg

Zalivanje

Različne rastlinske vrste potrebujejo različno veliko vode (surfinije denimo več kot pelargonije), njihova žeja pa je odvisna tudi od lege balkona, trenutne temperature in celo količine prsti, ki jo ima posamezna korenina na voljo. V Vrtnarstvu Frbežar predlagajo, da poleg nasvetov, ki vam jih lahko ponudijo vrtnarji, sami redno spremljate vlažnost prsti. V zemljo potisnite prst in rastlino zalijte, če začutite, da je prst suha, hkrati pa veste, da bo vreme še nekaj časa vroče.  Če pa začutite, da je prst še vlažna, vreme pa je hladno, deževno in oblačno, z zalivanjem raje še malo počakajte.

Prst se nikoli ne sme povsem presušiti, saj jo je potem zelo težko spet namočiti, ker ima težave z vsrkavanjem. Če je vreme zelo vroče, je morda nekatere rastlinetreba  zalivati tudi dvakrat dnevno, zato pa lahko zalivanje ustrezno zmanjšamo, kadar več dni zapored dežuje. Zalivati je najbolje zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, in sicer z vodo, ki je čez dan stala na soncu. Nekatere vrste močimo tudi po listih, pri drugih pa se jim med zalivanjem čim bolj izogibamo.

Ko ste odsotni dalj časa, o primernem zalivanju podučite prijatelja ali soseda, če pa nimate nikogar, ki bi mu lahko zaupali, da bo rastline zalival pravilno, po napotkih Vrtnarstva Frbežar raje razmislite, ali je zalivanje sploh nujno potrebno. Mnogo vrst namreč prej uniči preobilica vode kot pa njeno pomanjkanje.

1306302731_ecaa61f23e.jpg

Odganjanje škodljivcev

Na balkonskem cvetju se najbolj pogosto pojavijo uši, pršice in gosenice. Enkrat tedensko je zato treba podrobno pregledati spodnjo stran listov, saj je s škodljivci najlažje opraviti tako, da njihov napad pravočasno opazimo ter ga zatremo, še preden pride do večje škode in preden na našem balkonu  najde dom cela kolonija zajedavcev. Danes je na voljo veliko škropiv, ki so okolju in ljudem prijazna, škodljivce pa kljub temu učinkovito uničijo. Rastline pa lahko tudi preventivno zaščitimo s posebnimi insekticidnimi palčkami.