Dopust je nujno potreben za vsakogar in mnogi dobesedno živijo za tista dva tedna na morju, stran od skrbi in težav. Včasih je bilo to dovolj za pravi preporod in uspešno vrnitev v zaposleno vsakdanje življenje. Vendar danes ni več tako.

Večje obremenitve in stres

Zaradi daljšega delovnega časa in večjih obremenitev lahko ostanete sveži in osredotočeni le, če si vzamete daljši počitek vsakih 62 dni. Raziskave dokazujejo, da tisti, ki so čakali na dopust več kot dva meseca, bolj verjetno postanejo zaskrbljeni, agresivni in bolni.

vacation.jpg

V študiji podjetja Post Office Travel Insurance je četrtina zaposlenih izjavila, da so pod velikim pritiskom in da nujno potrebujejo dopust vsakih nekaj tednov. Seveda je veliko lažje reči, kot si dejansko vzeti več dni dopusta, in le petina anketirancev si zmore privoščiti premor vsaka dva meseca.

Stran od skrbi

44 odstotkov zaposlenih gre na počitnice vsakih šest mesecev ali več. Vendar pa večina izmed njih pravi, da se raven stresa zniža takoj, ko zapustijo pisarno. Več kot polovica vprašanih je dejala, da se počutijo v celoti obnovljene že po dnevu ali dveh, ko se ne zadržujejo v pisarni. Vendar so se našli tudi taki, ki jim dva tedna dopusta ni dovolj, sedem odstotkov vprašanih pa je dejalo, da se počutijo mnogo bolje po enem tednu počitnic.

man_carrying_woman_on_vacation_08zm0028cl.jpg

Po rezultatih študije se moški lažje in hitreje dodobra sprostijo, medtem ko ženske potrebujejo več časa. Profesor organizacijske psihologije in zdravja Cary Cooper iz univerze v Lancastru še dodaja: »Z vidika delodajalca pa zaposleni, ki ni bil na počitnicah dlje časa, postane manj produktiven in bolj dovzeten za napake.«