Stropni ventilatorji pozimi pomagajo ogrevati prostor

Stropni ventilator uporabljate običajno poleti, toda ali veste, da je uporaben tudi pozimi? Večina toplote, ki se nabira v prostoru, se dviguje proti stropu tudi v zimskem času. Stropni ventilator, nastavljen na nizko hitrost, pomaga potisniti topel zrak navzdol, nazaj proti vam. Pomaga pa tudi zmanjšati vlago v prostoru in kondenzacijo na oknih.

ceiling_fan_2.jpg

V zimskem času je treba ventilator nastaviti tako, da se vrti v smeri urinega kazalca, kar je nasprotno od smeri, v katero naj piha v poletnih mesecih. Stropni ventilator nastavite v smeri urinega kazalca zato, da se hladen zrak, ki je gostejši, usmerja navzgor in izpodriva topel zrak izpod stropa proti tlom. Z uporabo majhnega, izredno učinkovitega stropnega ventilatorja, ki ne presega sto vatov, lahko stroške ogrevanja zmanjšate za deset odstotkov!

Stropni ventilatorji poleti ohlajajo

Stropni ventilatorji pa so še posebno uporabni poleti, saj odlično učinkujejo v suhih prostorih. Z mešanjem vročega zraka spodbujajo izhlapevanje potu na koži, kar ima za nas hladilni učinek. Čutili boste tudi do 8 stopinj hladnejši zrak. Ti ventilatorji pa ne delujejo vedno z enakim učinkom, posebno pri visokih temperaturah nad 40 stopinj Celzija.

ceiling_fan.jpg

Stropne ventilatorje lahko uporabljate tudi v kombinaciji s klimatskimi napravami. Tako povečate učinkovitost klime, zaradi česar lahko nastavite termostat na malo višjo temperaturo ter privarčujete električno energijo in vodo. Ob nakupu stropnega ventilatorja vedno preverite, da ima možnost nastavitve smeri vrtenja, saj ga boste le tako lahko uporabljali vse leto!

Vetrne turbine so koristne skozi celo leto

Poznamo modele, katerih os vrtenja je horizontalna (HAWT), podobne pa so otroškim vetrnicam, ter turbine z vertikalno osjo vrtenja (VAWT), ki imajo navpično os in so podobne otroškemu vrtiljaku. Vsaka vetrna turbina pravzaprav sesa vroč zrak iz notranjosti skozi strešno odprtino ven. So neuničljive in ne zahtevajo nobenega električnega napajanja. Turbina na strehi se začne vrteti že ob najmanjši sapici vetra, kvalitetne turbine pa lahko vzdržijo tudi zelo težke vremenske pogoje.

roof_turbin_2.jpg

Poleti postane prostor med stropom in streho neverjetno vroč, celo do 50 ali 60 stopinj Celzija. Tudi z dobro izolacijo strehe bo nekaj te toplote še vedno našlo pot v vaš življenjski prostor. Z namestitvijo turbine pa je razlika neverjetna. Večji del toplote se odvaja stran in razlika je  vsekakor opazna. Vetrne turbine jso razmeroma enostavne za namestitev in jih lahko namestite tudi sami. Niso drage, zdržijo pa po deset ali več let. Najboljše so narejene iz aluminijeve zlitine in imajo večletno garancijo.