In ker je vsega lepega enkrat konec, se je tudi naše poletje poslovilo, zato so zdaj na vrsti jesenske barve in opravila, značilna za ta čas.

Nove zasaditve

Pri kombiniranju in izbiranju rastlin imamo ogromno možnosti, prav to pa je pogosto tudi razlog, da oblikovanje grede, ki bo zanimiva vse leto, ni enostavno. Sajenje v plasteh je nekaj povsem običajnega v naravnem okolju, kjer si delijo prostor številne rastline, ki imajo različne življenjske cikluse. Na tak način se izognejo medsebojnemu odvzemanju hranil, svetlobe in prostora, saj je vsaka izmed njih tempirana za natančno določeno obdobje; medtem ko se ene razcvetijo in končno odmrejo, druge šele začenjajo razvoj in počasi prihajajo v ospredje. Pri izboru rastlin je zelo pomembno, da dobro poznamo rastne pogoje v našem vrtu, saj bomo samo tako lahko izbrali tiste, s katerimi ne bomo samo uspešni, ampak bomo imeli z njimi čez leto tudi najmanj dela.

vrt_262.jpg

Drevesa in grmovnice

Načrtovanje sajenja dreves in grmovnic spada med pomembnejše odločitve pri oblikovanju vrta, saj gre za večletne in velike rastline. Ko so še majhne, hitro izgubimo občutek o sadilnih razdaljah in posajeni rastlini ne namenimo dovolj prostora za normalen razvoj. Da do tega ne pride, upoštevajmo navodila na etiketi in se še pred nakupom pozanimajmo o lastnostih želenih vrst in sort.

Sezonska zanimivost

Večina vrtnih rastlin je zanimiva krajši čas, zato skušajmo naše gredice oblikovati tako, da bodo atraktivne večji del leta. Grmovnice, drevje in žive meje so pomembni pri vzpostavljanju trajnega ogrodja, sajenje okrasnih čebulnic in trajnic pa je pravo zagotovilo za dolgotrajni barvni učinek mešane zasaditve.

vrt_262_1.jpg

Pomlad: Okrasne čebulnice so pravi znanilci pomladi, od nežnih zvončkov in elegantnih narcis do barvitih tulipanov v času, ko so krošnje drevja in grmovnic še gole. Najbolje jih je saditi v mešani gredi, da jih po tem, ko odcvetijo, preraste zelenje okoliških rastlin, katerih čas prihaja nekoliko pozneje. Sadimo jih v jesenskem času, vse dokler zemlja ni zmrznjena, globino in sadilno razdaljo med posameznimi čebulicami pa prilagodimo vrsti in sorti.

Poletje: Večina zelnatih rastlin je poleti na vrhuncu. Trajnice nas razveseljujejo več let z barvo cvetja in obliko, enoletnice in dvoletnice pa krajše obdobje, vendar to nikakor ne pomeni, da so manj pomembne. S slednjimi bomo tudi lepo zapolnili prostor med trajnicami, dokler se te še niso zadosti razrasle.

Jesen: Astre so značilne za jesenski čas, takrat pa so najlepše tudi marsikatere okrasne trave in pozne trajnice, kot so hermelike. Japonski in pahljačasti javorji pa nas bodo razveseljevali z živimi barvami listja. Tudi plodovi nekaterih okrasnih grmovnic, kot so trdoleska, češmin, brogovita in druge, prispevajo k barviti podobi jesenskega časa.

Zima: Del vrta, ki je viden iz hiše, lahko zasadimo z rastlinami, ki so zanimive tudi v zimskem času. Tako bomo lahko uživali v pogledu nanj kar iz tople sobe, medtem ko se bomo greli z domačim čajem.

Sajenje novih rastlin je zanimivo in hkrati pomembno vrtno opravilo. Zato je skrbna priprava na sajenje odločilna, da se bodo rastline lepo prijele in dobro uspevale.