Zaščita pred zunanjimi vplivi

Usnje je naraven material, zato je izjemno podvrženo vplivom okolja. Moderno usnjeno sedežno pohištvo je sicer zaščiteno proti zunanjim vplivom in naj bi bilo torej odporno, toda predvsem pri cenejših kosih se skoraj zagotovo izkaže, da je bila zaščita slaba, zato se lahko brez rednega vzdrževanja hitro uničijo. Predvsem si morate zapomniti, da je usnje naraven material, ki mu nikakor ne ustreza vlaga. Veliko bolje je torej kupiti čistilo v obliki pene.

wood_leather_sofa_set.jpg

Vsekakor pa se usnje tako kot vsak material prej ali slej umaže, zato ga je treba očistiti. Ko kupite usnjeno sedežno pohištvo, si zapomnite navodila, ki jih za vzdrževanje priporoča proizvajalec, sicer pa se madežev lahko lotite z mehko krpo in vsakim čistilnim sredstvom, ki ni preveč močno, čisti pa v obliki goste pene.

Najbolj priporočljiva je pena

Na mehko krpo ali gobico iztisnite nekaj pene in usnje očistite z rahlimi krožnimi gibi. Pena bo tako lažje raztopila vso umazanijo, vi pa jo boste na koncu le narahlo obrisali z usnja s suho krpo, ki zelo dobro vpija. Resnično pa pazite, da krpa ali gobica nista pretrdi ali pregrobi, saj lahko s ponavljajočim se drgnjenjem zgornji sloj usnja tudi poškodujete. Pred čiščenjem ju preizkusite na manj vidnem delu usnjenega pohištva.