Zaščitni jarek

Vam predstavljajo divje živali resen problem, ker vam vedno uničijo pridelek? Postavite enostaven zaščitni jarek ali višjo ograjo; zaščitni jarek lahko skopljete ob robu vrta. Jarek naj bo tglobok 30 centimetrov, širok pa največ meter. Če vam krti delajo škodo in jih želite ustaviti pred vrtom, skopljite pol metra globok in 15 centimetrov širok jarek,  vanj nato vstavite pocinkano žično mrežo ali ga napolnite z grobim prodom.

Povišajte ograjo

Za druge male zverinice, kot so kune ali jazbeci, ki so tudi dobri plezalci, za približno meter povišajte ograjo. Zgornji del posameznega količka ograje pustite nepritrjen. Tako bo žival, ko bo želela preplezati ograjo, padla nazaj in imeli boste mir. Če škodljivci kljub pregradi še vedno napadajo vaš vrt, se lahko odločite za dodatno električno ograjo.

garden_fence_hlw_006.jpg


V večini trgovin za vrt prodajajo električne komplete ograj s 30 metri žice in plastičnimi količki, ki so enostavni za namestitev, delujejo pa na sončno energijo ali baterijski polnilnik. Lahko pa najdete tudi posamezne komponente, izdelane za domači vrt.

Ograje proti jelenom in srnam

Preprečite jelenu ali srnam, da pridejo na vrt in pojedo mlade vršičke zelenjave, kar zahteva malo bolj prefinjen pristop. Namestite šest nivojev visokonapetostne električne ograje z žicami, ki so okoli 25 centimetrov narazen, spodnja pa naj bo 20 centimetrov od tal. To bo najbolj učinkovito svarilo in prepreka. To pa mogoče ni ravno praktična izbira za male pridelovalce zaradi visokih stroškov in zapletene namestitve.

Druga možnost je, da zgradite ograjo, ki je preprosto previsoka, da bi jo divjad lahko preskočila. Minimalna višina lesene ograje je dva metra. Standardne, pletene žične ograje so visoke 1,2 metra, tako da je običajna praksa, da postavite eno nad drugo in tako ustvarite dvakrat višjo ograjo. Ta metoda ni niti poceni niti enostavna.

electric_fence_1.jpg

Druge rešitve

Imate pa še eno možnost: kupite polipropilenske mreže, ki so na voljo v različnih debelinah: uporabite največjo debelino, če vam težave povzroča visoka divjad. Druga možnost je, da postavite dve ograji en meter visoko in narazen. Srnjad se redko odloči za skok čez ograjo, ko vidi na drugi strani ograje še eno oviro. Če že imate ograjo okoli vašega vrta in vam jeleni predstavljajo problem, območje obkrožite z leseno ali električno ogrado.