Kaj je delilnik toplote, zakaj se uporablja?

Delilnik toplote je naprava, ki se namesti na radiator in meri porabo oddane toplote v prostor. Poenostavljeno rečeno gre za števec, ki meri, koliko toplote smo porabili.

Zakaj vgraditi delilnik toplote?

Ogrevanje se je včasih v blokih plačevalo večinoma po kvadraturi. To je nepravičen način, ki ga stanovalci zavračajo. Da bi se temu izognili, se na radiatorje vgradijo delilniki toplote, s katerimi dosežemo:
– pravičnejše plačevanje ogrevanja v skladu z dejansko porabo,
– posledica so prihranki pri ogrevanju, ker se stanovalci začnejo obnašati bolj varčno,
– izboljšajo se medsosedski odnosi, ker vsak plača svojo porabo.

Za kakšno vrsto delilnikov naj se odločimo?

Večinoma se uporabljajo radijski delilniki, saj za odčitavanje vstop v stanovanje ni več potreben.

Ali vgraditi delilnike ali kalorimetre?

Če imate v bloku dvocevni sistem (cevi potekajo od stropa do tal), potem lahko namestite le delilnike. Če imate v bloku enocevni sistem (cevi potekajo le po tleh in jih večinoma ni mogoče videti), je možno vgraditi delilnike toplote na radiatorje ali merilnike toplote/kalorimetre v omarice v stopnišču. Oboji imajo nekaj prednosti in nekaj slabosti.

Ali je delilnik treba namestiti na vsak radiator?

Da. Delilnik je treba namestiti na vsak radiator v stanovanju – tudi na balkonu, če je ta zastekljen oziroma je tam nameščen radiator. Delilnikov v stopnišču oziroma skupnih prostorih se običajno ne namesti zaradi vandalizma ipd. Poraba teh prostorov se med posamezna stanovanja razdeli po deležu ogrevalne površine.

Ali so možne goljufije?

Goljufije niso možne. Poglejmo nekaj domislic, ki pa se jih da hitro odkriti:

Prekrivanje z brisačo: Normalno je, da na radiatorjih občasno sušimo brisače ipd. Načeloma delilnik pri tem ne bi smel biti ovira. Kljub temu naletimo na trgu na dve vrsti delilnikov. Pri nekaterih se brisača ne sme obesiti čez delilnik, ker začne meriti narobe, pri drugih se brisača lahko obesi brez problemov. Preverite pri ponudniku. Nekateri delilniki so opremljeni tako, da zaznajo brisačo, ki je obešena čeznje, in korigirajo temperaturo tako, da tisti stanovalci, ki ves čas sušijo brisačo na radiatorju, plačajo malenkost več, kot če je ne bi imeli. Brisača namreč ovira prehod toplote iz radiatorja v prostor, kar pomeni, da bo radiator porabil več toplote, kot bi je sicer. Podobno, kot če bi v avtu ves čas imeli malenkostno potegnjeno ročno zavoro in bi zato porabili več bencina.

Gretje delilnika s fenom: To je nesmiselno, ker bi s tem porabili več elektrike, kot bi prihranili pri ogrevanju. Poleg tega se bo delilnik preklopil na delovanje programa »obešena brisača« in bo stanovalec na slabšem.

Odstranitev delilnika: Delilnik preneha z oddajanjem signalov, kar pomeni, da ga ne moremo prebrati in ga zaznamo kot pokvarjenega.

Življenjska doba delilnika?

Največkrat je delovanje delilnika odvisno od življenjske dobe baterije, ki je po navadi 10 (+2) let. Po tem obdobju nekateri proizvajalci zamenjajo celo napravo, kar je finančno in ekološko manj primerno. V prid ekologiji in manjšim stroškom za stanovalce se po 10 letih zamenja le baterijo, delilnik pa ostane isti. V tem primeru je življenjska doba delilnika 18–23 let. Seveda se po 10 letih lahko zamenja tudi cel delilnik, vendar se stanovalci nikjer v EU niso odločili za to.

Ekologija in življenjska doba

Večini delilnikov v Sloveniji poteče življenjska doba po 10 letih in jih je po tem treba v celoti zamenjati. To poleg velikega stroška za stanovalce predstavlja tudi visoko ekološko obremenitev. Samo v Sloveniji bi bilo treba po 10 letih zavreči okoli 1 milijon delilnikov! Zato so primernejši tisti delilniki, pri katerih po 10 letih zamenjamo le baterijo, naprava pa ostane ista. To je vsestranska prednost, za katero so se doslej odločile vse stranke, čeprav imajo na izbiro možnost zamenjave tudi cele naprave.

Brunata