Naredite si triletni ali štiriletni načrt

Za kolobarjenje si morate narediti tri- ali štiriletni načrt, odvisno od tega, katero zelenjavo gojite, ter od podnebja kraja, kjer živite. Nekatere rastline potrebujejo za rast več hranilnih snovi kot druge. Pri nekaterih se zemlja zato izčrpa, pri drugih pa si opomore. Koruza na primer črpa veliko dušika, pri fižolu pa je ravno obratno. Če boste torej koruzo sejali za fižolom, boste prijetno presenečeni nad količino pridelka.

Zakaj ni pametno saditi iste družine rastlin leto za letom na isto mesto? To omogoča škodljivcem, da jih lažje najdejo. Nekateri škodljivci in organizmi, ki povzročajo bolezni, so značilni za določeno vrsto. Kumare na primer pustijo v zemlji toksine, ki lahko zamorijo sadike paradižnika.

beans.JPG

Primeri kolobarjenja

Vvrtnine lahko razporedimo glede na to, kateri družini pripadajo, na primer: fižol in grah (stročnice), zelje in brokoli (križnice), korenje in pesa (kobulnice, ščirovke), bučke in buče (bučnice).

Vrtnine lahko menjavate tudi glede na to, kako ''požrešne'' so. Zelje in brokoli sta na primer precej ''požrešna'' – še posebno rada imata dušik. Če ju torej kolobarimo s korenjem in stročnicami, ki ga ne potrebujejo toliko, bo zemlja ostala zdrava: fižol in grah (ne porabita veliko dušika), zelje in brokoli (porabita veliko), korenje in pesa (ne porabita veliko), bučke, buče, paradižnik (porabita veliko).

paradajz.jpg

Kolobarjenje ne pomaga le preprečevati bolezni in težav s škodljivci, ampak tudi izboljša poroznost tal. Menjavanje rastlin z različnimi sistemi korenin pomaga izboljšati strukturo tal, saj lahko zrak in hranila prodrejo do različne globin v zemlji. Skupine vrtnin lahko torej razporedimo tudi glede na globino korenin: fižol in grah (globoke korenine), zelje in brokoli (plitke korenine), korenje in pesa (globoke korenine), bučke in buče (plitke korenine).

Ne glede na to, za kateri sistem se boste odločili, je vrtnarjenje v sožitju z naravo najboljši način, da pridelate zdravo hrano. Pri organskem vrtnarjenju namreč ne potrebujete umetnih gnojil in pesticidov!