Poročilo britanskega sklada za varčevanje z energijo opozarja na previsoke račune za elektriko in naraščanje emisij zaradi vedno večje odvisnosti od električnih pripomočkov in naprav. Porabnike zato pozivajo, naj svoje naprave, kot so televizijski sprejemniki, tablični in prenosni računalniki in hladilniki, uporabljajo zmerno, če želimo zmanjšati porabo elektrike in izpolniti začrtane cilje Evropske unije o zmanjšanju izpustov v ozračje do leta 2020.

Večja poraba kljub energijsko učinkovitejšim napravam

Energijsko osveščeni lastniki domov sicer lahko vestno izklapljamo naprave iz omrežja, izoliramo svoje domove in ugašamo luči v praznih prostorih, ampak naša obsedenost z modernimi pripomočki povzroča, da poraba energije in izpusti ogljika v ozračje še vedno naraščajo. Če ne bomo zmanjšali naše navezanosti na pripomočke in naprave, kot so pametni telefoni, tablični računalniki ali električne zobne ščetke, verjetno tudi ne bomo dosegli začrtanih ciljev o zmanjšanju emisij do konca desetletja.

power_plugs.jpg

V zadnjih petih letih se je veliko stvari spremenilo in dosežen je bil velik napredek v razvoju energijsko požrešnih naprav, da danes delujejo bolj učinkovito. Vendar pa nekatere naprave za domačo rabo porabijo vedno več energije, še posebno, ker jih uporabljamo čedalje pogosteje oziroma čedalje več.

Število gospodinjskih aparatov v povprečnem domu se je več kot potrojilo

Med največje porabnike štejemo velike plazemske televizorje, 600-litrske hladilno-zamrzovalne aparate, brezžične usmerjevalnike, ki ostanejo vključeni ves dan, sušilne stroje in halogenske reflektorje. Število gospodinjskih pripomočkov in naprav v povprečnem gospodinjstvu se je v letih od 1990 do 2009 povečalo kar za tri in polkrat, poraba energije (graf) uporabnikov elektronskih aparatov pa se je povečala za več kot 600 odstotkov.

electricity_use_001.jpg

Kaj lahko storimo?

Zanimivo, da vse več kupcev upošteva porabo goriva in količino izpuščenega ogljika pri izboru avtomobila, medtem ko pri nakupu električnih izdelkov ne razmišljajo, koliko jih bo stala uporaba le-teh. Cene energije pa hitro rastejo, tako da so računi za elektriko vedno višji.

Kljub energijsko varčnejšim napravam je število aparatov, ki jih uporabljamo, naraslo, zato narašča tudi poraba energije. Človeška obsedenost z električnimi pripomočki ne pozna meja in pogosto kupimo nove aparate, ki jih sploh ne potrebujemo in so nam samo v zabavo. Ampak v teh kriznih časih moramo začeti razmišljati tudi o tem, kaj kupujemo, ali to res potrebujemo in kako sploh pravilno uporabljati naprave.