Rastline postajajo vse bolj odporne na kemične pesticide, ki jih pogosto uporabljamo, tako da je njihova učinkovitost vse manjša. Veliko kemičnih pesticidov ima tudi preveč širok spekter delovanja – poleg ''težavnih'' žuželk pobijejo tudi koristne. Tudi škodljivci so konec koncev pomemben del prehranjevalne verige. Ne moremo jih kar izbrisati – to bi povzročilo še veliko več težav. Tako za vaš vrt in rastline na njem kot tudi za vaše zdravje ter na splošno za okolje in vsa živa bitja je bolje, da se kemičnim pesticidom izognete in poskusite škodljivce pregnati na naraven način.

Svoj vrt priredite za ''dobre'' žuželke

Eden od načinov naravnega boja proti škodljivcem je nadzor nad kislostjo tal ter količino vode in sončne svetlobe, ki jo dobi vaš vrt. Vse to prilagodite tako, da bo ustrezalo koristnim žuželkam in odganjalo nezaželene škodljivce. Tudi rastline na vrtu lahko prilagodite – nekaterim žuželkam ali glodavcem ni všeč vonj določenih rastlin. Voluharji na primer ne marajo carskih tulipanov, strune pa ne rož žametnic. Voluharju med drugim smrdijo tudi česen, limona in pomaranče – olupke lahko zatlačimo v njegove rove.

Le en odstotek žuželk na svetu je škodljivcev. Preden se odločite za organske pesticide, ugotoviti, katera vrsta žuželk sploh napada vaše rastline in kako se boriti z njo. Privabljanje koristnih žuželk, ki lovijo druge žuželke in ne jedo rastlin, je stara tehnika, ki vedno deluje. Pri nadzoru nad listnimi ušmi nam lahko pomagajo pikapolonice, saj jih jedo. Tudi bogomolke so za vrt koristne, saj se prehranjujejo z drugimi žuželkami.

george_grall_ladybird_beetle_coccinellidae_feeds_on_an_aphid.jpg

Biološki pesticidi, mila, olja

Nekatere žive organizme, kot so paraziti, plenilci in patogeni, ter njihove toksine lahko uporabljamo za nadzor nad določenimi škodljivci, medtem ko za koristne žuželke in okolje niso nevarni. Tudi nekatera mila in olja vsebujejo snovi, ki dehidrirajo žuželke. Sicer hitro izginejo in veljajo za naravna, vendar jih raje ne uporabljajte, če nočete škoditi tudi koristnim žuželkam. Podobno velja za botanične insekticide, ki izhajajo iz rastlin in se veliko hitreje razgradijo kot kemični. Sicer so zelo učinkoviti, vendar pa lahko škodujejo tudi drugim žuželkam in ne le tistim, ki se jih želite znebiti.

caterpillar_in_the_garden.jpg

Recept za vaš lasten organski pesticid

Za odganjanje žuželk, ki jedo liste rastlin na vrtu, lahko uporabite mešanico mila in botaničnih insekticidov. Nasekljajte, zmeljite ali raztopite en strok česna in majhno čebulo. Dodajte čajno žličko zmletega kajenskega popra in zmešajte z dobrim litrom vode. Mešanico pustite eno uro, da se namaka. Potem tekočino precedite skozi gazo in ji dodajte čajno žličko sredstva za pomivanje posode. Dobro premešajte. Poškropite po rastlinah, tudi po spodnji strani listov. Mešanica je lahko še en teden shranjena v označeni posodi v hladilniku.