Praznjenje in menjava vrečk za sesalnike

Ko je vrečka napolnjena do polovice, začne sesalnik slabše sesati. Bolj ko je vrečka polna, slabše sesalnik dela in sčasoma lahko celo pregori. Vrečke je treba zato redno prazniti – če imate otroke ali hišne ljubljenčke, vsaj enkrat na mesec, sicer pa po potrebi. In kako se lotiti tega umazanega opravila? Prižgite sesalnik za trideset sekund, da bodo vsi umazani kosi, ki so še ostali v cevi, šli v vrečko. Izklopite sesalnik. Preden izvlečete vrečko, z lepilnim trakom prelepite luknjo, kjer je vrečka povezana s sesalnikom. Tako vam prah ne bo izbruhnil v obraz. Če imate vrečko za večkratno uporabo, jo praznite zunaj. Nesite jo nad smetnjak in iztresite prah. Enako naredite z zbiralno posodo za umazanijo, če imate sesalnik brez vrečke.

Čiščenje mrtvih žužkov z visokih svetil

Žuželčja trupelca se še zlasti poleti nabirajo na svetilih. Le kdo si jih želi gledati? Ugasnite luč in izključite električno varnostno stikalo. Oblecite predpasnik z žepi, da lahko vanje spravite izvijač in bombažno krpo. Vzpnite se po lestvi in odvijte svetilo. Žarnico obrišite z bombažno krpo. Žužke odvrzite v smeti. Kupolo v umivalniku namočite s toplo vodo in čistilom ter jo očistite z gobico. Umivalnik lahko ob straneh zaščitite z brisačo, da ne pride do poškodb. Namig: svetila z zamegljenim steklom bolje skrijejo mrtve žuželke kot prozorna.

luc_zuzki.jpg

Čiščenje radiatorjev

Nakopičen prah je leglo alergenov. Prah, ki se nabira na prezračevalnih napravah in radiatorjih, pa je še bolj škodljiv, saj lažje prehaja v zrak. Poleg tega zaradi prahu na radiatorjih ti slabše grejejo, kar pomeni, da boste več plačali za ogrevanje. Prostor med rebri radiatorja očistite s ščetko za čiščenje radiatorjev. Ne uporabljajte vode, saj ta povzroča rjavenje.

Čiščenje za hladilnikom in pod njim

Zaradi prevelike količine prahu lahko hladilnik začne slabše delovati. Poleg tega lahko prah pod hladilnikom skupaj z vlago poškoduje lak na tleh. Zagrabite hladilnik z obema rokama in ga nežno zagugajte proti sebi. Ko boste dosegli kabel, ga izklopite. S posebno ščetko počistite kable in cevke zadaj. Obrišite steno in zadnjo stran hladilnika z vlažno bombažno krpo in malo detergenta. Potem posesajte in očistite tla. Za večino tal je primerno čistilo mešanica belega kisa in tople vode. Ko so tla popolnoma suha, postavite hladilnik nazaj na svoje mesto.

ciscenje_hladilnika.JPG

Čiščenje koša za smeti

Ko ostanki hrane in vode, ki niso pristali tam, kjer bi morali, torej v vreči za smeti, začnejo gniti, se lahko razrastejo bakterije in plesen. Ti zaudarjajo, poleg tega pa lahko pridejo v zrak in povzročajo alergije. Koš nesite ven in ga sperite s cevjo za zalivanje. Od zunaj in od znotraj ga poškropite s čistilom za čiščenje umazanije za domačimi ljubljenčki – ta namreč vsebujejo encime, ki pomorijo bakterije in nevtralizirajo smrad. Zdrgnite  ga s ščetko, sperite z vodo in počakajte, da se posuši na soncu. Sonce namreč uniči plesen. Koš za odpadke tako očistite vsak drugi mesec oziroma vedno, ko začne oddajati neprijeten vonj.