Kuhanje in pečenje

Vrata pečice naj bodo med pečenjem tesno zaprta. Steklo na vratih naj bo čisto, da boste skozenj videli, kaj se dogaja. Vsakič, ko odprete vrata, namreč izgubite toploto.

Za pečenje vedno uporabljajte primerno velike ponve in lonce. Kuhalna plošča naj bo primerno velika za ponov. Tudi pokrovke na ponvah in loncih naj bodo primerno velike, tako da bodo lonci dobro pokriti, da bo voda prej zavrela. Ko začne vreti, zmanjšajte jakost toplote. Če boste hrano narezali na manjše koščke, se bo hitreje skuhala. V kotličku vedno grejte le toliko vode, kot jo potrebujete, in občasno zmanjšajte jakost toplote.

Kuhanje večjih količin hrane naenkrat je po navadi energijsko bolj učinkovito. S hranjenjem odvečne hrane v zamrzovalniku pa boste poskrbeli, da boste naslednjič imeli že pripravljen obrok.

fk_zujr.jpg

Zamrzovanje in odtaljevanje hrane

Zamrznjeno hrano čez noč odtalite v hladilniku namesto v mikrovalovni pečici. Če je hrana, ki jo nameravate dati v hladilnik, topla, najprej počakajte, da se ohladi. Če vam ostane hrana od kosila ali večerje, jo zamrznite ali pa pojejte naslednji dan. Ko jo ponovno segrevate, uporabite mikrovalovno pečico, saj je ta po navadi bolj učinkovita.

Če kupujete nov hladilnik ali zamrzovalnik, kupite energijsko varčnega. S tem boste prihranili nekaj denarja za stroške za energijo in hkrati povzročili manj izpustov ogljikovega dioksida. Hladilnik in zamrzovalnik naj boste nastavljena na pravo temperaturo: ne previsoko in ne prenizko. Tako bo hrana učinkovito shranjena, energija pa ne bo potrošena za to, da bi lahko naprava delovala na prenizki temperaturi.

Vrata hladilnika ali zamrzovalnika naj ne bodo odprta dlje, kot je potrebno. Če je le mogoče, naj hladilnik in zamrzovalnik ne bosta postavljena v bližino vira toplote, na primer pečice ali radiatorja ali pa na neposredno sončno svetlobo.

l_09919623.jpg

Preden greste po nakupih, preverite, kaj vse že imate v hladilniku. Odpadna hrana veliko prispeva k izpustom ogljikovega dioksida. Tudi če kupujete pomivalni stroj, se odločite za energijsko varčnega. Izberite primerno velik pomivalni stroj za vaše potrebe. Preden ga zaženete, naj bo dobro napolnjen. Če je samo na pol poln, po navadi porabi več kot polovico energije, kot bi jo poln stroj. Kjer je mogoče, uporabljajte ekološke nastavitve. Ko naprav ne potrebujete, jih izključite iz omrežja.