Zimzelene rastline so dragocene pri oblikovanju vrta, če so sajene v skupine in žive meje ali posamično. Poleg zelenja jih, vsaj večino, krasi še ena dobra lastnost – odlično prenesejo rez. Zato so najpogosteje uporabljene pri oblikovanju in upodabljanju poudarjenih umetnih oblik.

Čiščenje snega

Medtem ko listopadne rastline pred zimo odvržejo listje in obmirujejo, pa so vedno zelene aktivne tudi v tem času. Razmere za rast niso ravno idealne, a je njihova trdoživost tista, ki jim pomaga prebroditi zimo. Največjo zimsko nevarnost zanje predstavljata sneg in pomanjkanje razpoložljive vode v tleh. Sneg, ki se oprijema listov, je velika obremenitev, najbolj občutljive pa so manjše rastline. Pri teh so poganjki razporejeni nizko pri tleh, pri večjih pa se ti ob teži snega upognejo in ga tako nekoliko otresejo. Manj občutljivi so pušpani, ki imajo majhne liste, vendar je tudi pri teh čiščenje novozapadlega snega nujnost, da ta ne izobliči njihovih skrbno negovanih oblik.

vrt_267_1.jpg

Zaščita

Postavljanje opore in drugačnih zaščit je potrebno, da sneg ne poškoduje rastlin. Ogrodje jih bo varovalo pred nagibanjem, manjšim rastlinam pa lahko postavimo tudi streho iz smrečja, ki ga položimo na vrh lesenega okvirja. Tako bodo varne pred snegom kot tudi pred zimskim soncem. Sajenje za sončno svetlobo občutljivejših rastlin pod večje je dobro, a ni nujno, da bo zaščita zadostna vse leto. Listavci pred zimo odvržejo liste in gole krošnje odprejo sončni svetlobi prosto pot vse do nižje posajenih rododendronov. Tako lahko tudi v tem času utrpijo ožige na lesu in listju, kar močno poslabša njihovo moč in videz. Tudi veter je lahko velik problem, saj pospeši izgubo vode, te pa v zimskem času tako in tako primanjkuje. Ta v tleh sicer je, vendar je zamrznjena in kot taka rastlinam nedostopna, zato moramo naše rastline tudi v tem času v dneh, ko ne zmrzuje, zalivati. Gnojila zdaj ni treba dodajati, bo pa za to čas zgodaj spomladi, ko se začnejo prebujati tudi ostale rastline.

vrt_267b_2.jpg

Načrtovanje sajenja

Izbira primernega mesta je zelo pomembna predvsem pri rastlinah, ki ne prenesejo neposredne in močne sončne svetlobe. Takšnim najbolj ustrezajo zasenčene in zavarovane severne ter vzhodne lege pod večjimi rastlinami ali ob stavbi, po potrebi pa poskrbimo še za dodatno zaščito. Pazljivi moramo biti tudi pri načrtovanju sajenja žive meje ob cesti. Zaradi soli, ki jo pozimi trosimo po cestišču in pločnikih, lahko nastanejo na rastlinah resne poškodbe in ožigi, ki jih bomo le težko odpravili.

vrt_267_3.jpg

Zastiranje tal

Dodajanje lubja, listja in podobnega materiala je pravi način, da rastline zaščitimo pred mrazom, kot tudi nekoliko ustavimo izgube vode iz tal in preprečimo rast plevelnih rastlin. Pomembno je, da je višina zastirke vsaj 5 centimetrov, pazljivi pa moramo biti pri slami, ki ne sme biti sveža, temveč že nekoliko preperela. Sveža bi namreč za svoj razkroj porabila dušik iz tal, namenjen rastlinam za njihovo rast.

Iglavci in vedno zeleni listavci imajo pomembno vlogo v sestavi in značaju vrta, posebno pozimi pa so tudi edino zelenilo v tem manj prijaznem letnem času.