Preskočite obisk pri pasjem frizerju

Resda so občasni obiski pri pasjem frizerju nujni, še posebno, če ima vaš psiček daljšo ali skodrano dlako. Število obiskov pa lahko vendarle zmanjšate tako, da prosite vašega veterinarja ali pasjega frizerja za nekaj nasvetov. Lahko se na primer naučite, kako ljubljenčku sami postrižete krempeljčke ter ga pravilno okopate in počešete. To na novo pridobljeno znanje lahko celo uporabite pri skrbi za druge ljubljenčke – če se na primer dogovorite s sosedi ali znanci, da boste okopali njihovega psa, oni pa bodo v zameno pazili vašo mačko, ko vas ne bo doma, boste znova prihranili nekaj evrov, saj vam ne bo treba plačevati varstva zanjo.
 
doggrooming_pruemanjsa.jpg

Poskusite prihraniti pri pregledih

Redni obiski pri veterinarju so nujni, tako zaradi cepljenja kot zato, da lahko pravočasno opazimo in poskrbimo za morebitne zdravstvene težave. Lahko pa preverite, ali je v vaši bližini univerzitetni veterinarski inštitut in kakšne ugodnosti ali popuste vam ponuja – včasih namreč potrebujejo paciente za raziskave. Lahko jim na primer nesete v analizo iztrebke vašega ljubljenčka, da se prepričate, da je brez parazitov. Če resnično nimate denarja za veterinarja, lahko za pomoč prosite organizacije, ki se ukvarjajo z varstvom živali. Zagotovo se bo našel kdo, ki vam bo pomagal. Vaš ljubljenček vam bo hvaležen.

Potrošite manj za okraske in dodatke

Vaši mački resnično ni mar, kakšna je videti njena ovratnica in koliko je stala, pa četudi je okrašena z biseri – pomembno je le, da se v njej dobro počuti. Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste psičku kupili drago igračo, pa je še povohal ni, je pa po drugi strani z veseljem razgrizel vaše copate. Zajčku lahko namesto priboljškov iz trgovine ponudite v grizljanje jabolčno vejico, ki mu bo verjetno še bolj teknila. Nekatere igrače lahko tudi zamenjate z drugimi lastniki, vendar jih morate dobro razkužiti in očistiti.

 

pes_okraski.jpg

Kupujte večje količine hrane naenkrat

Kupovanje hrane v večjih vrečkah je precej bolj prijazno do vašega žepa, kot pogosto kupovanje manjših prigrizkov. Če menite, da je sami ne boste mogli porabiti, si lahko hrano in stroške razdelite z drugimi lastniki živali v bližini. Ni treba, da se vaš ljubljenček prehranjuje zgolj z briketi ali industrijsko predelano hrano za živali – pogosto je bolj zdravo in tudi ceneje, da mu hrano pripravite sami, ali pa jo vsaj kombinirate s kupljeno hrano.

Poskrbite, da bo vaš ljubljenček ostal zdrav

Preventiva je najboljši način, da obvarujete zdravje svojega ljubljenčka (in denarnico pred visokimi računi za veterinarja). Če pazite, da ima vaša žival idealno težo, da jo hranite z zdravo, kakovostno hrano in da skrbite za redne preglede pri veterinarju, se boste izognili dragemu veterinarskemu zdravljenju in zdravilom. Pazite, da se vaš ljubljenček dovolj giblje. Ukvarjanje s hišnimi ljubljenčki zmanjšuje stres in napetost. Namesto da bi po napornem dnevu sedli pred televizor, raje peljite svojega psa na sprehod – ne le, da vam bo za to iskreno hvaležen, tudi vi se boste bolje počutili in ostali v formi. Vaša žival je odvisna od vas - vaša odgovornost je, da zanjo skrbite po najboljših močeh.