Če zjutraj težko vstanete in stopite bosi na ledeno mrzla tla, je morda bolje, če jih dodatno toplotno izolirate. Presledki med talnimi oblogami in vrzeli okoli robov položenih plošč so namreč krivi za nekaj toplotnih izgub, ki se precej poznajo tudi pri letnih stroških za ogrevanje doma.

Špranje zatesnite, pod obloge pa položite mineralno volno

Presledke med položenimi ploščami, bodisi lesenimi, keramičnimi ali kamnitimi, lahko enostavno popravite sami. Potrebovali boste nekaj tesnilne mase, ki jo dodajte v tubo s konico za natančnejši nanos. Če so tla lesena, lesene deske enostavno dvignite, pod njih pa namestite izolacijo iz mineralne volne; če pa je talna obloga iz drugih materialov, je postopek bolj zapleten in zahteva pomoč strokovnjaka.


Koliko bi lahko prihranili?

Če ste uporabili tesnilno maso za zapolnitev špranjic, bi pri porabi energije za ogrevanje doma lahko prihranili okoli 23 evrov  na leto. Z izolacijo poda v pritličju pa se letni prihranek giblje okoli 70 evrov, so ugotovili v britanskem neodvisnem skladu za varčevanje z energijo (Energy Saving Trust). Če uporabite obe priporočeni izboljšavi, pa bi v  vrstni hiši s tremi spalnicami lahko prihranili tudi 340 kilogramov emisij ogljikovega dioksida na leto.

Kako vgraditi izolacijo tal

Za izboljšanje izolacije tal ne potrebujete nujno drage strokovne pomoči. Manjša opravila lahko postorite tudi sami, saj je  to cenejše. Nanašanje tesnila vas bo stalo le okoli 20 evrov, če se dela lotite sami; prav tako pa vas bo polaganje izolacije prišlo le toliko, kolikor stane material. Vendar vam priporočamo, da sami položite izolacijski material le, če je možno talne obloge enostavno dvigniti.