Za začetek si oblecite predpasnik in shranite vse užitne ostanke hrane, ki je na zabavi niste porabili – hrano čim prej zavijte v folijo in v najkrajšem času postavite na hladno v hladilnik. Nato odprite vsa okna, ne glede na to, kako mrzlo je zunaj, saj boste le s prezračevanjem pregnali neprijetne vonjave, ki so se razširile po stanovanju.

Pospravite steklenice in kozarce

Priporočamo vam, da je vaš naslednji korak pospravljanje steklenic in kozarcev, da preprečite morebitno razlitje pijač med čiščenjwm. Zberite vse vinske in druge steklenice, jih sortirajte in reciklirajte. Potem poberite vse kozarce: za pomoč jih zložite na pladenj, na katerega za boljši oprijem položite vlažno krpo. Usedline in druge ostanke zlijte v posebno vedro, kozarce pa operite v pomivalnem stroju oziroma ročno in zložite na papirnate brisače ali krpe na kuhinjski pult.

kozarci.jpg

Zložite in operite posodo

Poberite vse ostanke hrane in druge odpadke, ki jih ne boste ponovno uporabili, temveč bodo pristali v smeteh. Nato se lotite pobiranja krožnikov, pladnjev in pribora – slednje pred pranjem za nekaj časa namočite v vročo vodo, da zmehčate zasušene madeže.

Ko pomijete posodo, odstranite še vse madeže z vaših preprog, talnih oblog ali pohištva. Na kupu zberite namizne prte in druge tkanine, ki potrebujejo pranje v pralnem stroju. S sesalnikom temeljito posesajte celo stanovanje, na koncu pa z rahlo navlaženo krpo obrišite še vse umazane površine: začnite s kuhinjo in osrednjim prostorom, kjer je potekala zabava.

01_cleaning.jpg

Kako odstranite madeže?

Ste opazili madeže rdečega vina, masti ali kave na novi preprogi ali oblazinjenem pohištvu? Brez panike, saj imamo rešitev za vse. Rdeče vino najlažje odstranite, če madež popivnate s papirnato brisačko, nanj nanesete malo vode in čistila ter spet popivnate, dokler ne izgine. Odstranjevanje madežev piva se lotite podobno, a za čistilo uporabite raztopino detergenta za pranje perila in tople vode. Če ta ne deluje, zmešajte beli kis in hladno vodo v razmerju ena proti dve.

Če ste opazili mastne madeže, jih potresite s koruzno moko, pustite delovati deset minut, potem pa z vlažno gobico popivnate do čistega. Kavne madeže pa namočite v limonin sok ali beli kis, popivnate s krpo in še z vlažno gobico do suhega.