Omislite si nov hobi: zbirati začnite prod in barvite kamenčke. Mozaik iz njih bo namreč prava umetnina, ki bo dopolnila celostno podobo okolice vašega doma. Zgradite ga lahko na dovozu, verandi, stopnicah, zidovih, ob ribniku ter vodnjaku ali pa z njimi polepšate vrtne poti in naredite obrobo okoli zelenice. Majhne kamne pa lahko uporabite za zapolnitev vrzeli med večjimi betonskimi ali kamnitimi ploščami.

Zbiranje in razvrščanje

Če želite ustvariti zanimive vzorce, v naravi (denimo ob reki) zbirajte gladke kamne podobnih barv in velikosti, ki jih razvrstite in shranite v različnih posodah. Kamni naj se po velikosti razlikujejo: največji so lahko dolgi tudi deset ali več centimetrov, medtem ko naj bodo najmanjši dolgi okoli centimeter oziroma malo več ali malo manj.

041082064_02_lg.jpg

Pripomočki in materiali

Za delo boste potrebovali samokolnico (da pripeljete material), motiko, vrtno cev za zalivanje (za končno čiščenje), zidarsko gladilko, nizek stolček za sedenje, čvrste gumijaste rokavice, zaščitno dihalno masko in stare krpe. Od materialov pa potrebujete zdrobljen gramoz za osnovo, sortirane kamenčke in pripravljeno suho malto, ki jo lahko v vreči kupite v trgovini z vrtno opremo.

pebble_mosaic_for_your_garden_walkways_1.jpg

Postopek

Za začetek na list papirja narišite obliko, ki jo želite ustvariti z mozaikom. Izberete lahko zavite abstraktne motive, nepravilne oblike ali izbrane vzorce. Na primer: velike kamne uporabite za obrobe, manjše pa na sredini. Ko imate jasno določen koncept, pa se šele lotite dela. Priporočamo vam, da za začetek vadite na manjših površinah, večje in bolj zapletene vzorce pa prihranite za kasneje, ko boste malo bolj izurjeni.

Postopek je precej preprost: najprej z motiko izkopljite iz tal nekaj centimetrov zemlje, nato pa na tla ali drugo izbrano površino stresite nekaj suhe malte. Potem začnite na malto polagati kamne čisto drug zraven drugega; pri tem morate biti natančni in pazljivi, pomagate pa si lahko z naštetim orodjem.

peble_work.jpg

Več idej za okrasitev vrtov z mozaikom iz kamenčkov pa si oglejte v naši fotogaleriji.