Razsvetljava okolice doma je velik strošek, ki hkrati zmoti tudi življenje v naravi. Povezujemo jo namreč s svetlobnim onesnaževanjem, ki nam preprečuje, da bi lahko ponoči občudovali zvezde na nebu. Vendar pa lahko te učinke zmanjšate, če vgradite svetila z detektorji gibanja.

Kam jih lahko postavite

Senzorji gibanja najbolj pomagajo, če jih namestite na območja znotraj ali v bližini hiše, ki so manj prometna, na primer v garažo, kopalnico, na stopnišče, verando, klet, podstrešje ali v pralnico. Ko boste v prostor vstopili, bodo senzorji zaznali vaše gibanje in avtomatično prižgali najbližjo luč. Svetilo pa se bo tudi samostojno ugasnilo čez krajši čas, ki ste ga nastavili. Tako se vam ne bo treba več bati, da bi denimo pozabili ugasniti luč v kleti. Detektorje gibanja pa dodajte tudi zraven vhodnih vrat, na dvorišče in teraso. Tako se boste izognili temu, da bi luči pustili prižgane dlje časa, kadar recimo pričakujete družbo.

motion_sensor.jpg

Pomanjkljivosti senzorjev

Seveda senzorji gibanja še vedno porabijo nekaj elektrike, nekateri pa celo zahtevajo baterije. Če ste pozabljiva oseba, ki velikokrat pozabi ugasniti luč ob odhodu iz prostora, vam bodo detektorji koristili in tudi izboljšali energijsko učinkovitost, drugače pa se vam jih skoraj ne splača dodati.

solar_whitesensorcliplite_49151842_std.jpg

Senzorji na solarno energijo

Obnovljivi energijski viri zavzemajo prednostno mesto med viri energije, saj so cenejši in tudi varnejši za uporabo. Zato lahko izberete tudi detektorje gibanja, ki se napajajo s solarno energijo, pridobljeno z zbiralniki. Priporočamo vam, da izberete detektorje gibanja iz neuničljivih materialov, denimo iz nerjavečega jekla ali plastike, ki jih vlaga ne prizadene.