Za predstavitev smo izbrali pet najbolj čudnih predmetov, ki jih napaja solarna energija. Nekateri so sicer prav uporabni, čeprav pri nekaterih ne moremo prek »piflarskega« pridiha. Oglejte si jih.

sunhat.jpg

Osvežilna kapa

Morda ste se na kak vroč poletni dan, ko ste hodili po razbeljeni ulici, spraševali, ali ne bi bilo odlično, če bi imeli kapo z miniaturnim ventilatorjem, ki bi vas vsaj nekoliko osvežil. Zdaj se lahko vaše sanje uresničijo. Prenosna solarna ploščica na vrhu kape napaja ventilator z energijo, ta pa vas nato prijetno hladi.

beehives.jpg

Solarni čebelnjaki

Kako bi bilo, če bi čebelnjake napajala sončna energija? Raziskava v Oregonu pod budnim očesom Marka Thompsona je usmerjena k povečanju števila čebel delavk. Pokazalo se je namreč, da ob zelo vročih poletnih dneh postane kolonija zelo aktivna. Del čebel ostane v panju in z mahanjem krili niža temperaturo v njem, zato je proizvodnja medu manjša. Thompsonova ideja je s pomočjo sončne energije ohlajati panj, tako da lahko vse čebele delavke odletijo nabirat med.

fonchu.jpg

Okolju prijazen mobilnik

Nekaj oblikovalcev – Shao Wei Huang, Chia Yi Cho, Tu Pei Kuo in Chung Kai Chiang – si je zamislilo koncept okolju prijaznega mobilnika. Ta vsebuje lastno prenosno solarno ploščico, ki zbira energijo in tako polni telefon. Slaba novica pa je, da mora uporabnik vsakič, ko želi uporabiti telefon, opraviti kup postopkov, na primer identificirati komponente in tako dalje. Kdo ima čas za to?

solight2.jpg

Zbiralnik sončne svetlobe za rastline

Če je vrtnarjenje vaš hobi, življenje v mestu pa vašim rastlinam preprečuje, da bi prejele dovoljšnjo količino sončne svetlobe, ki jo potrebujejo za fotosintezo, potem vam ni treba več skrbeti. Čeprav je zadeva še vedno le koncept, je naprava Solight narejena tako, da čez dan ujame in shrani sončno svetlobo s pomočjo notranje energije. Vse, kar morate storiti zatem, je, da postavite napravo nad vaše rastline in poskrbite, da te dobijo pravo količino sončne energije. Tako boste lahko uživali v bogatem in zdravem vrtu, tudi če živite v mestu.

kino.jpg

Solarni kino

Solarni kino definitivno ni šala, gre za velik dosežek okoljsko osveščenih oblikovalcev. Vse v njem napaja sončna energija, kar je mogoče po zaslugi številnih solarnih plošč. Notranjost kina je prav takšna, kot ste ga vajeni iz običajnih kinodvoran – edina pomanjkljivost je, da ponuja prostor le osmim odraslim osebam.